François Fillon a contaatacat puternic miercuri, anunţând că rămâne în cursa pentru alegerile prezidenţiale în timp ce urmează să fie inculpat în dosarul presupusei angajări fictive a soţiei sale, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Nu voi ceda, nu mă voi retrage”. ”Voi merge până la capăt”, a declarat candidatul Les Républicains (LR, dreapta, în opoziţie) într-o declaraţie de presă, la sediul de campanie, în care a denunţat un ”asasinat politic”.

Anturajul său a anunţat că va face această declaraţie de presă după amânarea, în ultimul moment şi fără vreo explicaţie, miercuri dimineaţa, a vizitei fostului premier al lui Nicolas Sarkozy la Salonul Agricol.

Însă, după o dimineaţa de speculaţii intense, François Fillon a sfârşit prin a oferi motivul acestei improvizări generalizate: ”avocatul meu a fost informat că voi fi convocat pe 15 martie de judecătorii de instrucţie pentru a fi inculpat”. El a dat asigurări că se va prezenta la această convocare.

Trei judecători de instrucţie au fost sesizaţi să ancheteze acest caz de presupuse angajări fictive ale soţiei, dar şi celor doi copii ai lui François Fillon drept consilieri parlamentari, dezvăluite de Le Canard enchaîné la sfârşitul lui ianuarie.

Însă, ”dincolo de procedura judiciară, apelez de-acum la poporul francez şi doar la el (...), pentru că numai sufragiul universal, ci nu o procedură folosită ca atac poate să decidă cine va fi viitorul preşedinte al Republicii”, a declarat Fillon, care a denunţat dur instituţia judiciară.

”ASASINAT POLITIC”

”Această convocare se înscrie în linia unei anchete efectuate de la început exclusiv ca atac”. ”Eu nu am fost tratat ca un justiţiabil la fel ca ceilalţi”. ”Prezumţia de nevinovăţie a dispărut complet şi în întregime”, a acuzat fostul premier.

”Prin această dezlănţuire disproporţionată, fără un precedent cunoscut, prin alegerea calendarului, nu mă asasinează doar pe mine, ci alegerile prezidenţiale”, a declarat el, în prezenţa mai multor figuri din partidul său precum Valérie Pécresse, François Baroin, evocat o perioadă ca un eventual ”plan B”, sau Eric Woerth.

Desemnat în mod triumfal în urma alegerilor primare ale dreptei, fostul premier se află în mare dificultate după dezvăluirea acestui scandal, la sfârşitul lui ianuarie, de revista satirică Le Canard enchaîné.

El a anunţat că se va retrage în cazul în care va fi inculpat, după care a revenit asupra declaraţiei şi a spus, la jumătatea lui februarie, că se lasă numai în voia ”sufragiului universal”.

Fillon a discutat miercuri dimineaţa cu Alain Juppé, finalistul alegerilor primare ale dreptei, dar şi cu Nicolas Sarkozy.

Principalii lideri ai Les Républicains prezenţi în presă miercuri dimineaţa au aflat în direct despre amânarea vizitei lui Fillon la Salonul Agricol.

Într-o declaraţie pentru RTL, secretarul general LR Bernard Accoyer a anunţat, ca şi cum nu s-ar fi întâmplat nimic, încheierea unui acord electoral cu UDI (centru).

”Nu ştiu nimic”. ”Nu mă voi livra unor speculaţii”, a răspuns, pe France Inter, deputatul LR Jérôme Chartier, un susţinător apropiat al lui Fillon, după care a invocat o ”situaţie cvasiinsurecţională în Franţa”.

Fillon a denunţat duminică o ”atmosferă de cvasirăzboi civil”, în urma unor incidente, la un miting al preşedintei Frontului Naţional (FN, extremă dreapta) Marine Le Pen, la Nantes. El a fost criticat şi ironizat de Guvern în urma acestor declaraţii.

Cea mai mare parte a reuniunilor publice ale lui Fillon sunt însoţite de ”concerte de caserole”, agitate adesea de activişti din cadrul La France Insoumise a lui Jean-Luc Mélenchon, după dezvăluirile Canard enchaîné.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.