Manila l-a convocat luni de ambasadorul Chinei, după două coliziuni între nave chinezeşti şi filipineze la Marea Chinei de Sud, contestată, în apropiere de Insulele Spratleys, unde Marina filipineză este staţionată şi unde Beijingul desfăşoară nave pentru a-şi etala revendicările asupra aproape întregii acestei mări, anunţă un reprezentant al diplomaţiei filipineze, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Recurgem din plin la (mecanisme) diplomatice (...) pe care le avem la dispoziţie. Asta include convocarea ambasadorului chinez, ceea ce am făcut” luni, a anunţat o purtătoare de cuvânt a Ministerului filipinez de Externe, Teresita Daza.

Ambasadorul Chinei, Huang Xilian, nu era disponibil şi a fost reprezentat de către adjunctul său la convocarea la sediul ministerului.

”Ayungin Shoal face parte din zona noastră economică exclusivă şi din platoul nostru continental şi avem drepturi suverane şi avem jurisdicţie asupra lui”, a subliniat Teresita Daza, folosind numele filipinez al atolului.

Manila şi Beijingul se acuză reciproc de două coliziuni care au avut loc duminică în apropiere de atolul Second Thomas Shoal, care face parte din Insulele Spratleys, unde Marina filipineză este staţionată şi unde Beijingul desfăşoară nave pentru a-şi exprima revendicarea aproape în întregime a mării.

Coliziunile au avut loc în timp ce filipinezii desfăşurau o misiune de aprovizionare obişnuită a trupelor, situate într-un avanpost izolat pe Marea Chinei de Sud - un vapor militar pe care Manila l-a făcut deliberat să eşueze pe atlol în 1999.

”Manevre de blocare periculoase a navei 5203 a Pazei de Coastă chineze au făcut-o să intre în coliziune cu vaporul de aprovizionare (...) care are contract cu Forţele Armate filipineze”, la aproximativ 25 de kilometri de insula de corali, a denunţat o Forţă de Intervenţie a Guvernului filipinez.

CHINA PROTESTEAZĂ SOLEMN

China a evocat o ”coliziune uşoară” după ce vaporul filipinez a ignorat ”multiple avertismente şi a încrucişat deliberat forţele de ordine în mod neprofesionist şi periculos”, potrivit televiziunii publice chineze CCTV, care citează Ministerul chinez de Externe.

În alt incident, o navă aparţinând Pazei de Coastă filipineze care escorta misiunea de aprovizionare a fost ”lovită” de ceea ce Manila cataloghează drept o ”navă a miliţiei maritime chineze”.

Beijingul a transmis un protest ”solemn” pe cale diplomatică Filipinelor şi a acuzat vaporul filipinez de cauzarea ”deliberată” a unei coliziuni prin faptul că a dat în spate în mod ”premeditat” către o navă chineză de pescuit.

Xilian Huang a fost convocat ultima oară de Manila în august, după ce Paza de Coastă chineză a folosit un tun cu apă împotriva unor nave filipineze în apropierea aceluiaşi atol.

China şi-a exprimat ”nemulţunmirea puternică” şi ”opoziţia fermă” după ”intruziunea” navei filipineze în zona atolului disputat la Marea Chinei de Sud - o sursă de tensiuni în ultimle zile.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.