Filipine a calificat luni Beijingul drept "agresor", acuzând China de "creşterea tensiunilor" în Marea Chinei de Sud şi de faptul că a provocat o coliziune care a avariat una dintre vasele Manilei în timpul unei misiuni de aprovizionare, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

O navă a pazei de coastă chineze şi unul dintre vasele de aprovizionare mai mici, din lemn, ale Manilei au intrat în coliziune duminică, iar incidentul a atras condamnarea internaţională şi exprimarea îngrijorării din partea Statelor Unite, deşi nimeni nu a fost rănit în urma incidentului. 

Paza de coastă chineză a anunţat că a avut loc o "coliziune uşoară" între una dintre navele sale şi vasul filipinez, în timp ce paza de coastă bloca "în mod legal" vasul să transporte "materiale de construcţie ilegale".

"Toate incidentele de acest gen vor întări ideea că nu Filipine este agresorul, ci cealaltă parte, care este China", a comentat luni purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe filipinez, Teresita Daza.

Nu este prima dată când paza de coastă chineză, susţinută de navele sale de miliţie maritimă, intervine în misiuni de aprovizionare a Filipinelor. La 5 august, o navă a pazei de coastă chineze a folosit un tun de apă împotriva unei astfel de ambarcaţiuni.

Misiunile regulate de reaprovizionare sunt destinate trupelor filipineze care locuiesc la bordul BRP Sierra Madre, o fostă navă de război pe care Manila a eşuat-o intenţionat pe atolul Second Thomas Shoal, în 1999, pentru a-şi afirma pretenţiile de suveranitate. Acest atol,  căruia Manila îi spune Ayungin, iar China reciful Renai, se află în zona economică exclusivă de 200 de mile marine a Filipinelor.

Preşedintele filipinez Ferdinand Marcos Jr. a organizat luni o şedinţă de securitate pentru a discuta despre "cea mai recentă încălcare din partea Chinei" şi a ordonat pazei de coastă a ţării sale să investigheze incidentul, despre care biroul său a declarat că "este luat în serios la cel mai înalt nivel al guvernului".

Tensiunile dintre China şi Filipine au crescut sub conducerea lui Marcos, care s-a plâns de comportamentul agresiv al Beijingului şi a căutat legături mai strânse cu aliatul tradiţional, Statele Unite.

Confruntările maritime dintre Manila şi Beijing au devenit o caracteristică obişnuită în Marea Chinei de Sud, deoarece ambele ţări îşi afirmă pretenţiile teritoriale în apele extrem de importante din punct de vedere strategic.

Filipine a transmis Chinei să înceteze acţiunile "ilegale" şi "provocatoare" din Marea Chinei de Sud, afirmând că ar trebui să respecte hotărârea din 2016 a Curţii Permanente de Arbitraj, care a declarat că pretenţiile expansive ale Chinei nu au un temei legal.

Una dintre imaginile împărtăşite de paza de coastă filipineză arată trei dintre cele patru ambarcaţiuni care efectuează duminică operaţiunea de reaprovizionare înconjurate de şapte nave mai mari ale pazei de coastă chineze.

Jonathan Malaya, purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională din Filipine, a declarat că acţiunile Chinei au cauzat coliziunea de duminică, în timp ce ambasada Beijingului din Manila a declarat că navele filipineze au "încălcat proprietatea".

"Suntem uşuraţi şi mulţumiţi că niciun membru al personalului filipinez nu a fost rănit. Dar suntem îngrijoraţi de escaladarea şi provocările navelor chineze, care nu au ce căuta în Marea Filipinelor de Vest", a comentat Malaya.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.