Biroul Federal de Investigaţii a anunţat miercuri noapte că Iranul se află în spatele e-mail-urilor ameninţătoare trimise democraţilor din Florida şi directorul Serviciilor Naţionale de Informaţii a declarat că Teheranul şi Rusia a obţinut informaţii ale unor votanţi americani, relatează NBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Serviciul de informaţii secrete al Iranului este responsabil pentru campania recentă de e-mail-uri trimise pentru intimidarea alegătorilor din Florida, a anunţat FBI miercuri noapte, adăugând că Rusia face de asemenea eforturi de a influenţa alegerile prezidenţiale.

E-mail-urile, prin care le era cerut ameninţător votanţilor democraţi din Florida să îşi schimbe opţiunea, veneau aparent din partea grupării extremiste Proud Boys, care îl susţine pe Donald Trump.

Însă, în realitate, ele aveau un expeditor fals şi aveau menirea „să stârnească tulburări sociale şi să aducă prejudicii preşedintelui Trump”, a spus John Ratcliffe, directorul Serviciilor Naţionale de Informaţii. El nu a explicat cum îl afectau pe Trump, având în vedere că mesajul era ca democraţii să voteze candidatul republican. În plus, directorul nu a oferit nicio probă.

În multe state, inclusiv Florida, informaţiile alegătorilor, inclusiv numele şi afilierea politică, sunt uşor accesibile celor care le solicită.

Şi Iran şi Rusia au obţinut informaţii ale unor alegători americani, a adăugat Ratcliffe.

În aceeaşi conferinţă, directorul FBI, Christopher Wray, a spus că nu există posibilitatea ca Iranul sau Rusia să schimbe votul americanilor.

„Trebuie să fiţi încrezători că votul vostru contează”, a declarat Wray.

Iran şi-a sporit operaţiunile de influenţare online în ultimii ani, deseori urmând modelul rus de a crea site-uri partizane de ştiri. Dar această operaţiune, o înşelătorie pentru a acuza în mod fals unii dintre susţinătorii cei mai cunoscuţi ai lui Trump, reprezintă o noutate pentru operaţiunile iraniene, a spus John Hultquist, care conduce compania de securitate cibernetică Mandiant.

Oficialii americani care se ocupă de alegerile de anul acesta au spus că măsurile luate de Guvern ca răspuns la intervenţia Rusiei în alegerile din 2016 vor face din acesta cel mai sigur scrutin din istoria modernă.

Alegerile prezidenţiale vor avea loc pe 3 noiembrie, iar voturile prin corespondenţă şi în persoană se apropie de nivelul de 25%. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.