Favoritul în alegerile primare democrate Joe Biden s-a arătat ofensiv în a treia dezbatere democrată, atacându-şi principalii rivali, senatorii Elizabeth Warren şi Bernie Sanders, fără să se lase destabilizat de atacuri ale unor candidaţi mai ”mici”, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

După o vară marcată de erori şi declaraţii confuze ce au trezit îndoieli cu privire la forma în care se află, Joe Biden, în vârstă de 76 de ani, şi-a apărat joi poziţiile de centru timp de aproape trei ore.

Atacându-i încă din deschidere pe cei doi rivali progresişti ai săi, el le-a prezentat proiectul cu privire la o asigurare de sănătate universală drept puţin realist şi şi-a apărat propriul proiect de îmbunătăţire a sistemului asigurărilor de sănătate. ”Pot să explic cum să fie finanţat, cum să fie pus în aplicare şi de ce este mai bun”.

La ieşirea din platou, veteranul politicii s-a lăudat, într-un tweet, că a ”demonstrat de ce sunt singurul candidat care poate (...) produce rezultate tangibile pentru familiile muncitorilor”.

Fostul vicepreşedinte al lui Barack Obama şi-a revendicat, de asemenea, în mei multe rânduri, legăturile cu primul preşedinte de culoare al Statelor Unite, în continuare foarte popular în rândul electoratului democrat.

În pofida gafelor sale, Joe Biden rămâne ferm în frunte în sondaje (26,8% potrivit unei medii a site-ului RealClearPolitics). popular în bazinele muncitoreşti şi în rândul afroamericanilor, el beneficiază de o imagine a unui moderat capabil să se bată cu Donald trump în 2020.

Într-un moment remarcat, un candidat ”mic”, care obţine 1% în sondaje, a părut să-i pună la îndoială capacităţile lui Joe Biden.

”Aţi uitat deja ce aţi spus acum două minute?”, l-a atacat Julian Castro, un fost secretar al lui Barack Obama, atrăgându-şi huiduielile publicului.

”AK-47”

Creditaţi de sondaje în spatele lui Biden, Bernie Sanders (17,3%) şi Elizabeth Warren (16,8%) au făcut front unit în această dezbatere, la Houston (Texas).

Cu o voce spartă, senatorul independent, în vârstă de 78 de ani, l-a atacat în mai multe rânduri pe favorit, mai ales pe tema susţinerii sale a intervenţiei americane în Irak.

O stea în ascensiune în aceste alegeri primare, Elizabeth Warren, în vârstă de 70 de ani, a evitat să-şi atace rivalii, respectându-şi strategia care i-a reuşit până acum.

Fără să fie strălucitoare, ea şi-a desfăşurat programul, foarte înţesat şi foarte de stânga, cu mărturii personale în sprijin. ”Ştiu ceea ce este spart, ştiu cum să repar şi voi lupta să o fac”.

După mai multe atacuri armate sângeroase în această vară, dintre care două în Texas, întrebări cu privire la armele de foc au creat momente puternice. Fostul ales în Camera Reprezentanţilor Beto O'Rourke, originar din acest stat, a pledat în favoarea confiscării puştilor de asalt, într-o ţară în care portul armelor creează disensiuni profunde.

”Bineînţeles că vă vom lua AR-15-le, AK-47-le”, a tunat el, într-un ropot de aplauze susţinut.

Cu cinci luni înaintea primelor voturi în alegerile primare, în Iowa, această emisiune marchează accelerarea campaniei. În total 20 de candidaţi se află în continuare în cursă, un număr-record.

”TIP MĂRUNT”

Pentru candidaţii ”mici”, această dezbatere a marcat o ocazie importantă să strălucească... şi să atragă finanţări indispensabile pentru a-şi continua campania.

După o strălucire în faţa lui Biden, în iunie, senatoarea Kamala Harris a scăzut în sondaje (6,5%).

Lista este completată de tânărul primar din South Bend Pete Buttigieg (4,8%), omul de afaceri şi singurul neprofesionist în politică pe scenă Andrew Yang (3%), Beto O'Rourke (2,8%), senatorul Cory Booker (2,3%), senatoarea Amy Klobuchar (1,2%) şi fostul secretar allui Obama Julian Castro (1%).

În urma discuţiilor aprinse, un singur subiect a făcut unanimitate în rândul candidaţilor - imperativul de a-l înfrânge pe Donald Trump.

”Preşedintele cel mai periculos din Istorie”, un ”extremist alb”, dar şi un ”tip mărunt” cu ”egoul fragil” - atacurile au fost dure la adresa miliardarului american.

Donald Trump face campanie în vederea realegerii sale prezentându-şi opozanţii drept ”socialişti” care aminţă ”visul american”.

În timp ce democraţii dezbăteau, el îi ironiza, la un dineu cu republicani, pe ”Joe adormitul”, ”Bernie nebunul” şi ”Pocahontas”, o trimitere cu privire la originile amerindiene revendicate de Elizabeth Warren.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.