Coreea de Nord nu se va dezarma dacă nu are încredere în Statele Unite, a declarat sâmbătă, la ONU, şeful diplomaţiei nord-coreene Ri Yong Ho, apreciind că o ”continuare a sancţiunilor îi sporeşte neîncrederea”, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Fără încredere în Statele Unite nu va exista încredere în securitatea noastră naţională. Iar în asemenea circumstanţe nu vom putea niciodată să ne dezarmăm uniltaeral primii”, a subliniat ministrul nord-coreean în discursul pe care l-a susţinut în Adunarea Generală (AG) anuală a ONU.

”Recenta îmbunătăţire” în peninsula coreeană ”arată că stabilirea încrederii poate să fie decisivă”. ”Coreea de Nord şi Statele Unite trebue să depună eforturi să stabilească încrederea înainte de orice”, a insistat el.

De la ultimul summit americano-nord-coreean, în iunie, ”impasul vine de la Statlee Unite şi de la susţinerea de către ele a unor măsuri coercitive care omară stabilirea unei încrederi” reciproce între cele două ţări, a mai apreciat ministrul nord-coreean.

China, la fel ca Rusia, au reclamat săptămâna aceasta, la ONU, o relaxare a sancţiunilor internţaionale impuse Coreei de Nord, care să însoţească destinderea angajată la începutul verii.

Susţinute de Franţa, Statele Unite refuză în mod categoric, până acum, cea mai mică relaxare a sancţiunilor internaţionale. Washingtonul vrea să vadă în prealabil un început de ”denuclearizare” a peninsulei şi ca aceasta să fie verificabilă în mod independent.

”Preşedintele Kim Jong Un este hotărât să transforme peninsula coreeană într-un tărâm al păcii fără arme nucleare şi ameninţări nucleare”, a subliniat ministrul nord-coreean.

”Trebuie săne eliberăm de toate fostele moduri de a gândi”, a mai cerut Ri Yong Ho, a cărui ţară este vizată de mai multe serii de sancţiuni economice internaţionale dure. ”Noi avem mai multe motive ca Statele Unite să nu avem încredere”, a apreciat el, insistând asupra ”bunăvoinţei” ţării sale de a stabili relaţii paşnice.

El a amintit că Phenianul a pus ”capăt testelor nucleare şi de rachete balistice intercontinentale” şi a ”desfiinţat instalaţii nucleare în transparenţă”.

”Cu toate acestea, nu vedem un răspuns corespunzător al Statelor Unite”, şi-a exprimat el regretul.

În 2017, la iniţiativa Statelor Unite, Consiliul de Securitate al ONU a adoptat în unanimitate trei serii de sancţiuni vizând exporturile de fier, cărbune, textile şi piscicole ale Coreei de Nord.

Sancţiunile internaţionale impun de asemenea expulzarea din ţări a expatriaţilor nord-coreeni şi limitează importurile depetrol rafinat ale Phenianului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.