Coreea de Nord nu se va dezarma dacă nu are încredere în Statele Unite, a declarat sâmbătă, la ONU, şeful diplomaţiei nord-coreene Ri Yong Ho, apreciind că o ”continuare a sancţiunilor îi sporeşte neîncrederea”, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Fără încredere în Statele Unite nu va exista încredere în securitatea noastră naţională. Iar în asemenea circumstanţe nu vom putea niciodată să ne dezarmăm uniltaeral primii”, a subliniat ministrul nord-coreean în discursul pe care l-a susţinut în Adunarea Generală (AG) anuală a ONU.

”Recenta îmbunătăţire” în peninsula coreeană ”arată că stabilirea încrederii poate să fie decisivă”. ”Coreea de Nord şi Statele Unite trebue să depună eforturi să stabilească încrederea înainte de orice”, a insistat el.

Evenimente
26 mai Energy Road - Energie la tine acasă
10 iunie Perspectivele macroeconomice şi fiscale ale României

De la ultimul summit americano-nord-coreean, în iunie, ”impasul vine de la Statlee Unite şi de la susţinerea de către ele a unor măsuri coercitive care omară stabilirea unei încrederi” reciproce între cele două ţări, a mai apreciat ministrul nord-coreean.

China, la fel ca Rusia, au reclamat săptămâna aceasta, la ONU, o relaxare a sancţiunilor internţaionale impuse Coreei de Nord, care să însoţească destinderea angajată la începutul verii.

Susţinute de Franţa, Statele Unite refuză în mod categoric, până acum, cea mai mică relaxare a sancţiunilor internaţionale. Washingtonul vrea să vadă în prealabil un început de ”denuclearizare” a peninsulei şi ca aceasta să fie verificabilă în mod independent.

”Preşedintele Kim Jong Un este hotărât să transforme peninsula coreeană într-un tărâm al păcii fără arme nucleare şi ameninţări nucleare”, a subliniat ministrul nord-coreean.

”Trebuie săne eliberăm de toate fostele moduri de a gândi”, a mai cerut Ri Yong Ho, a cărui ţară este vizată de mai multe serii de sancţiuni economice internaţionale dure. ”Noi avem mai multe motive ca Statele Unite să nu avem încredere”, a apreciat el, insistând asupra ”bunăvoinţei” ţării sale de a stabili relaţii paşnice.

El a amintit că Phenianul a pus ”capăt testelor nucleare şi de rachete balistice intercontinentale” şi a ”desfiinţat instalaţii nucleare în transparenţă”.

”Cu toate acestea, nu vedem un răspuns corespunzător al Statelor Unite”, şi-a exprimat el regretul.

În 2017, la iniţiativa Statelor Unite, Consiliul de Securitate al ONU a adoptat în unanimitate trei serii de sancţiuni vizând exporturile de fier, cărbune, textile şi piscicole ale Coreei de Nord.

Sancţiunile internaţionale impun de asemenea expulzarea din ţări a expatriaţilor nord-coreeni şi limitează importurile depetrol rafinat ale Phenianului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.