Familiile celor dispăruţi la bordul zborului 370 al companiei Malaysia Airlines solicită guvernului malaezian să dea undă verde unei noi căutări a aeronavei, dispărută în urmă cu nouă ani, transmite The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Dispariţia avionului, care transporta 12 membri ai echipajului malaezian şi 227 de pasageri din 14 naţiuni diferite, a devenit cel mai mare mister din aviaţie, după ce a dispărut în timp ce se afla deasupra Mării Chinei de Sud, în timpul unui zbor de la Kuala Lumpur la Beijing, pe 8 martie 2014.

După o căutare de trei ani, coordonată de Malaezia, China şi Australia, încheiată în ianuarie 2017, nu s-a ajuns la nicio concluzie cu privire la ceea ce s-a întâmplat cu zborul MH370.

Compania americană de robotică marină Ocean Infinity a efectuat o a doua căutare fără succes a aeronavei în Oceanul Indian în 2018, dar afirmă că acum are noi dovezi care ar putea duce la descoperirea avionului.

Voice370, un grup de rude ale persoanelor aflate la bord, îndeamnă autorităţile să susţină o nouă căutare de către Ocean Infinity.

"În timp ce rudele apropiate ale pasagerilor şi echipajului de la bord încearcă să-şi refacă vieţile, ameninţarea la adresa siguranţei aviaţiei la nivel mondial rămâne o problemă vie", a declarat grupul într-o declaraţie.

"Atâta timp cât rămânem în întuneric cu privire la ceea ce s-a întâmplat cu MH370, nu vom putea niciodată să prevenim o tragedie similară. În consecinţă, considerăm că este extrem de important ca operaţiunile de căutare a MH370 să fie duse la bun sfârşit", a adăugat grupul.

Oliver Plunkett, directorul executiv al Ocean Infinity, a declarat pentru Guardian Australia că firma este "angajată în mod activ" în încercarea de a obţine reluarea căutărilor.

"În acest stadiu, nu putem spune definitiv când va avea loc o nouă căutare, deoarece discuţiile sunt în curs de desfăşurare şi mai sunt încă multe de făcut", a declarat Plunkett într-o declaraţie.

"Sperăm că echipa noastră experimentată şi roboţii marini vor fi instruiţi mai târziu în acest an sau în 2024", a adăugat acesta.

La evenimentul anual de comemorare a zborului MH370, care a avut loc pe Zoom săptămâna aceasta, Plunkett le-a spus membrilor familiei că va aborda guvernul malaezian "în următoarele săptămâni" cu noile dovezi - deşi nu a dat detalii despre ceea ce a găsit compania.

Guvernul malaezian a declarat în repetate rânduri că nu va sprijini o altă căutare decât dacă vor exista noi dovezi convingătoare.

"În ultimele 12 luni am făcut progrese reale, lucrând cu multe persoane pentru a ne îmbunătăţi cunoştinţele despre evenimentele din 2014 şi, în cele din urmă, pentru a ne îmbunătăţi şansele de a efectua o căutare de succes", a declarat Plunkett.

El a precizat că firma se oferă să efectueze căutările pe baza principiului "Fără descoperire, fără plată".

"Vom munci din greu şi vom face tot ce ne stă în putinţă pentru ca acest lucru să se întâmple, sub rezerva sprijinului guvernului malaezian", a spus el.

De când MH370 a dispărut, peste 20 de resturi despre care se crede că provin de la avion au fost aduse la suprafaţă de-a lungul coastei africane şi pe insulele din Oceanul Indian.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.