Familiile victimelor atacului armat fără precedent care a vut loc în weekend în Thailanda aşteptau luni corpurile rudelor lor, în timp ce se multiplicau întrebările despre personalitatea atacatorului, un tânăr militar şi despre circumstanţele gestului acestuia, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În total 29 de persoane au fost ucise, iar alte aproximativ 40 rănite sâmbătă de către un subofiţer, în timpul unui periplu sângeros într-o bază militară şi într-un centru comercial foarte aglomerat, în care atacatorul a fost ucis prin împuşcare de forţele de ordine, după o goană sângeroasă care a durat 17 ore.

Luni dimineaţa, familii în lacrimi, ţinând portrete ale rudelor ucise, au sosit la Morga din Nakhon Ratchasima, un oraş situat la aproximativ 250 de kilometri nord-est de Bangkok, teatrul atacului, au constatat jurnalişti AFP. Familiile aşeptau ca corpurile să fie autopsiate pentru a le fi predate.

”(Strănepotul meu în vârstă de patru ani) mă întreabă într-una de ce nu poate să-l sune pe tatăl său”, a declarat pentru AFP Udom Prapotsang, al cărui nepot, un militar, a fost ucis în baza militară.

”Odihneşte-te în pace Korat, nu te vom uita”. În afara marelui magazin, au fost depuse zeci de flori şi mesaje de condoleanţe. Un călugăr, îmbrăcat în tradiţionala robă portocalie, a organizat o rugăciune în locul în care un inginer în vârstă de 25 de ani a fost ucis în maşina sa de către atacator - sergentul major Jakrapanth Thomma.

”Fiul meu tocmai îşi terminase serviciul şi a venit aici la cumpărături. Nu am crezut niciodată că-l voi pierde atât de devreme”, plângea Witoon, în genunchi, cu mâinile împreunate. Alte 12 persoane se aflau în jurul său, unele ţinând beţişoare parfumate.

NEGLIJENŢĂ?

Atacatorul ar fi trecut la fapte din cauza unei datorii cu privire la un diferend funciar, potrivit autorităţilor. Însă numeroase întrebări rămân cu privire la persoanlitatea acestuia.

El ”nu avea un dosar rău”, potrivit unui purtător de cuvânt al armatei, colonelul Winthai Suvaree, contactat de AFP.

Singura certitudine în acest stadiu, este că tânărul, în vârstă de 31 de ani, era un înrăit al reţelelor de socializare.

El a postat de altfel foarte atent scena carnagiului său pe Facebook, postând în timpul atacului armat pe cont, închis între timp, înregistrări video şi fotografii în care apare, dar şi mai multe mesaje. ”Să mă predau?”, ”Nimeni nu poate scăpa de moarte”.

Însă cum a putut fura arsenalul - o mitralieră de tip M60, o puşcă de asalt şi sute de cartuşe de muniţie?

Potrivit premierului thailandez Prayut-Chan-O-Cha, nu a exstat o neglijenţă. ”Noi nu lăsăm nesupravegheat depozitul. Avem oameni care-l păzesc”, a dat el asigurări.

În oraşul Nakhon Ratchasima -  cunoscut sub numele de Korat - se află una dintre cele mai mari cazărmi din Thailanda, o ţară în care armata este foarte implicată în societate şi în politică.

Regatul este totdată una dintre cele mai înarmate ţări din lume. Se află în circulaţie între şase şizece milioane de arme de foc - dintre care multe nu au ar fi înregistrate -, iar crimele cu arme de foc ssunt foarte frecvente. Însă militarii atacă rareori civili.

Premierul s-a dus duminică la Nakhon Ratchasima - unde a făcut selfie-uri, uneori zâmbind, o atitudine considerată deplasată de către unii, care au reacţionat pe reţele de socializare.

Şeful Guvernului şi-a exprimat remuşcările duminică seara. ”Intenţionam să-mi ofer susţinerea morală (...). Poate că expresia mi-a fost greşit înţeleasă sau a făcut mulţi oameni să se simtă inconfortabil”, a scris el pe Facebook.

”Suntem cu toţii întristaţi de ceea ce s-a întâmplat”, a adăugat el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.