Familia lui Guillaume T., un student a cărui mărturie a declanşat mişcarea #MeTooGay în ianuarie, cere ca o anchetă să examineze o eventuală responsabilitate în sinuciderea tânărului a alesului din cadrul Partidului Comunist Francez (PCF) de la Primăria Parisului pe care l-a acuzat de viol, a anunţat ea luni într-un comunicat, prin intermediul avocatei, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Tânărul în vârstă de 20 de ani i-a acuzat de viol, la 21 ianuarie, pe Twitter, atât pe consilierul comunist de la Primăria Parisului, Maxime Cochard, cât şi pe partenerul acestuia.

Alesul a contestat imediat acuzaţiile, care au antrenat, de atunci alte sute de mesaje cu privire la violenţe sexuale în mediul gay.

La 9 februarie, Guillaume T. a fost găsit mort, spânzurat în camera sa la campusul din Nanterre, în Hauts-de-Seine.

Parchetul local a deschis o anchetă în vederea examinării cauzelor decesului .

În paralel, avocata Elodie Tuaillon-Hibon a anunţat luni că a fost mandatată de familia studentului să sesizeze ”Parchetul Parisului printr-o plângere împotriva unui autor necunoscut cu privirela violenţe premeditate care au antrenat moartea fără intenţia de a o provoca”,

În aceste circumstanţe, de obicei se invocă infracţiunea ”provocării sinuciderii”, o infracţiune pasibilă de trei ani de închisoare. Ea necesită demonstrarea unui îndemn explicit la sinucidere şi o intenţie a autorului vizând victima.

Însă, în pofida oricăror aşteptări, avocata a optat pentru o calificare penală, cea a ”loviturilor mortale” , o infracţiune pedepsită cu 15 ani de închisoare.

Ea necesită demonstrarea unei voinţe a acuzatului de a aduce atingere fizică victimei şi ca această atingere să fie cauza directă a morţii.

”Guillaume (...) nu a lăsat niciun bilet prin care să-şi explice gestul, iar el ia astfel cu el motivul intim care i-a determinat gestul”, afirmnă avocata, după care enumeră ”violenţele voite” care ar fi putut, în opinia sa, să cauzeze acest gest, pe care le atribuie în mod implicit lui Cochard şi partenerului său.

”Guillaume a denunţat abuzuri de natură sexuală susceptibile să fie calificate drept viol, care pot constitui violenţă”, precizează avocata.

”Persoanele vizate în cauză au replicat şi nu pe calea judiciară, aşa cum au pretins mai întâîi, ci pe calea mediatică, pentru a-l decredibiliza, discredita şi denigra pe Guillaume, ceea ce ar fi putut constitui altă violenţă”, scrie Tuaillon-Hibon.

Alesul Maxime Cochard - care pledează un ”act consimţit, între adulţi”, potrivit avocatei sale Fanny Colin - şi-a anunţat intenţia de a depune plângere cu privire la defăimare, un demers care nu era angajat la moartea studentului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.