Soţia şi copiii temutului lider al gangului ecuadorian Los Choneros, Adolfo Macias, alias "Fito", fugar, a cărui evadare a declanşat o gravă criză de securitate, au fost arestaţi în Argentina şi expulzaţi vineri în Ecuador, anunţă autorităţile, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Inda Mariela Peñarrieta, în vârstă de 48 de ani, şi copiii cuplului, în vârstă de 21, 12 şi patru ani, au fost arestaţi la Cordoba, în centrul Argentinei, a anunţat într-o conferinţă de presă ministrul argentinian al Securităţii, Patricia Bullrich.

Potrivit ministrului, familia lui Aldolfo Macias, dar şi alţi membri ai ”clanului” acestuia au venit să se intaleze într-un cartier înstărit, la 5 ianuarie, cu trei zile înainte de evadarea lui Fito dintr-o închisoare din Guayaquil, în sud-vestul Ecuadorului.

”Suntem mândri că Argentina este un teritoriu ostil instalării unei bande de traficanţi de droguri”, a subliniat ea.

Ea nu a oferit detalii cu privire la motivul pentru care familia lui Fito a fost arestată şi expulzată, însă a anunţat că ”o decizie a Serviciilor Migraţiilor le-a suspendat rezidenţa temporară şi a făcut pozibilă expulzarea”.

Imagini ale poliţiei argentiniene surprind un avion aparţinând Forţelor Aeriene la bordul căruia de află familia decolând în zori şi apoi aterizând pe o pistă la Quito, capitala Ecuadorului.

Autorităţile ecuadoriene nu au făcut imediat niciun comentariu.

Potrivit site-ului de ştiri ecuadorian Primicias, Inda Mariela Peñarrieta a devenit, în şase luni, dintr-o infirmieră o femeie de afaceri extrem de bogată.

Ea a fost vizată în 2020 de o anchetă cu privire la spălare de bani, fraudă fiscală şi îmbogăţire privată nejustificată, însă nu a fost inculpată.

Parchetul anchetează cu privire la imparţialitatea a trei judecători însărcinaţi cu această anchetă.

Primicias scrie că soţia lui Fito a primit, în perioada 2013-2018, depozite bancare în sumă de 2,1 milioane de dolari, din care a declarat fiscului local doar 1,7 milioane de dolari.

Potrivit site-ului, Peñarrieta, cei doi fraţi ai săi şi alţi doi membri ai familiei lui Fito au fost inculpaţi cu privire la crimă organizată, asociere de răufăcători, crimă, port de armă şi viol.

Fiica lui Fito Michelle Peñarrieta, cu numele de scenă "Queen Michelle", cântă într-un "narcorroccido" - un cântec popular în onoarea unor narcotraficanţi - care-i glorifică tatăl, intitulat "El corrido del Leon", postat pe canalul YouTube şi pe reţele de socializare ale Los Choneros.

Fito, care a devenit cel mai căutat om din Ecuador, este în continuare fugar.

Vineri, preşedintele ecuadorian Daniel Noboa a apreciat că este ”posibil” ca Fito să se afle în Columbia vecină, şi i-a cerut ”preşedintelui (Gustavo) Petro să activeze căutări interne”.

Evadarea lui Fito a fost urmată de numeroase revolte în ănchisori în Ecuador şi de violenţe de stradă între ganguri.

Preşedintele Noboa a declarat Ecuadorul în ”stare de război” şi a trimis peste 20.000 de militari să restabilească ordinea.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.