Familia jurnalistei palestiniano-americane Shireen Abu Akleh, ucisă în mai în Cisiordania ocupată în timp ce acoperea un raid israelian, salută marţi deschiderea unei anchete americane a FBI cu privire la această moarte drept o ”etapă importantă”, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Este o etapă importantă pentru a se da socoteală şi care ne aduce familia un pic mai aproape de ai se face dreptate lui Shireen”, afirmă familia jurnalistei într-un comunicat postat pe Twitter.

Ea consideră că autorităţile americane au obligaţia să ancheteze ”atunci când un cetăţean american este ucis în străinătate, ca în cazul lui Shireen, de către o armată strină”.

ISRAELUL DENUNŢĂ ANCHETA

Ministrul israelian în exerciţiu al Apărării Benny Gantz a respins luni drept o ”greşeală” o anchetă a Statelor Unite cu privire la moartea în mai jurnalistei Shireen Abu Akleh, pe care armata israeliană este acuzată că a ucis-o.

Site-ul american Politico a dezvăzluit că poliţia federală (FBI) anchetează moartea lui Shireen Abu Akleh în cursul unei operaţiuni a armatei israeliene la 11 mai.

Aceasta este o decizie neobişnuită, având în vedere relaţiile Statelor Unite cu Israelul, o decizie luată după ce armata israeliană a refuzat să dechidă proceduri juridice împotriva militarului acuzat de faptul că a ucis-o.

FBI a refuzat să confirme sau să infirme existenţa acestei anchete, însă ministrul israelian al Apărării Benny Gantz a anunţat că armata israeliană nu va coopera în această anchetă.

”Decizia luată de către Departamentul american al Justiţiei de a efectua o anchetă cu privire la moartea tragică a lui Shireen Abu Akleh este o gerşeală”, a denunţat el luni într-un mesaj postat pe Twitter.

Forţele armate israeliene au efectuat o anchetă ”independentă şi cu profesionalism” şi au împărtăşit constatările unor oficiali americani, afirmă el.

”Eu le-am trimis reprezentanţilor americani mesajul că îi vom susţine pe militarii israelieni şi că nu vom coopera într-o anchetă externă şi că nu vom permite vreun amestec în anchete interne”, a anunţat el.

Jurnalista-vedetă a Al Jazeera, echipată cu o vestă antiglonţ pe care scria ”presa” şi cu o cască, a fost ucisă într-o bătălie - cu un glonţ în cap - în timp ce acoperea un raid militar israelian în Tabăra de refugiaţi din Jenin, în Cisiordania, un teritoriu palestinian ocupat de Israel din 1967.

Armata israeliană a recunoscut pentru prima oară - la sfârşitul lui septembrie - că există ”o posibilitate puternică” ca jurnalista să fi fost ucisă de către un militar israelian.

Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat american, Ned Price, sublinia la acea vreme ”importanţa stabilirii responsabilităţilor în acest caz”, în vederea evitării unei repetări a dramei.

Însă, câteva zile mai târziu, premierul israelian de atunci, Yair Lapid, a anunţat că se opune ca militarul acuzat că a ucis jurnalista să fie urmărit în justiţie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.