Mii de manifestanţi defilau sâmbătă după-amiaza la Roma, împotriva fascismului, la apelul stângii, în timp ce Matteo Salvini, principalul candidat al extremei drepte în alegerile legislative de la 4 martie, a adunat peste 15.000 de persoane la Milano, au constatat jurnalişti AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

La Roma, defilarea antifascistă a început paşnic, pe o ploaie rece, cu o maree de steaguri roşii şi verzi ale sindicatelor care au răspuns apelului asociaţiei naţionale italiene.

”Suntem aici pentru a spune nu fascismului, pentru că există prea multe episoade nebune în acest moment, nu trebuie ca asta să se repete”, a declarat pentru AFP Rita Solo, în vârstă de 50 de ani, activistă în sindicatul CGIL, venită din Sardinia.

Trei mii de poliţişti au fost mobilizaţi în capitala italiană pentru a monitoriza coloana, dar şi altă coloană care a defilat împotriva unei reforme a muncii şi încă trei ocupări (”sit-in”), sâmbătă după-amiaza.

Fostul şef al guvernului Matteo Renzi, care conduce campania electorală a Partidului Democrat (PD, la putere), şi-a anunţat participarea la defilare.

La Milano, aproxomativ 15.000 de persoane potrivit unei surse din cadrul poliţiei, s-au adunat pe o vreme însorită, în faţa unei celebre catedrale, la principalul miting al campaniei lui Matteo Salvini, liderul Ligii Nordului (extremă dreapta), aliatul Frontului Naţional (FN, extremă dreapta) francez.

Câteva sute de antifascişti - inclusiv numeroşi tineri cu straguri ale partidului comunist, s-au reunit un pic mai devreme într-o piaţă vecină, pentru a denunţa mitingul lui Salvini şi pe cel de sâmbătă dimineaţa al Fratelli d'Italia, alt partid de extremă drepata.

Alianţa acestui partid cu dreapta lui Silvio Berlusconi este creditată pe primul loc în intenţiile de vot în ultimele sondaje autorizate.

”Considerăm cu adevărat şocant că două manifestaţii ale unor partide rasiste au fost autorizate la Milano”, a deplâns Gianni Fossati, preşedintele secţiei milaneze a Asociaţiei naţionale a prieteniei Italia-Cuba.

La Palermo, grupusculul neofascist Forza Nuova urma să defileze sâmbătă seara, în semn de protest faţă de agresarea unui reprezenat local al mişcării, bătut crunt marţi de bărbaţi mascaţi.

Incidente violente implicând activişti antifascişti sau de extremă dreapta se multiplică de mai multe săptămâni, în marja campaniei electorale în Italia.

Atmosfera s-a radicalizat după 3 februarie, când un activist al Ligii a tras focuri de armă asupra unor africani, după asasinarea unui tânăr toxicoman, în legătură cu care au fost arestaţi mai mulţi nigerieni.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.