Politicieni din partidul german de extremă dreapta Alternative für Deutschland (AfD, Alternativa pentru Germania), inclusiv un consilier personal al liderului său, Alice Weidel, s-au întâlnit cu activişti neonazişti şi cu oameni de afaceri bogaţi pentru a discuta despre un "masterplan" pentru deportări în masă a imigranţilor, în cazul în care partidul va ajunge la putere, potrivit unor informaţii dezvăluite miercuri de un site de investigaţii, însă formaţiunea neagă că ar avea asemenea proiecte.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Întâlnirea, care a fost raportată pentru prima dată miercuri de publicaţia de investigaţii Correctiv, a avut loc în noiembrie anul trecut la un hotel rural de la periferia oraşului Potsdam, scrie The Guardian, care notează că este posibil ca aceste dezvăluiri să alimenteze o dezbatere încrâncenată cu privire la faptul dacă AfD ar trebui să fie interzis din cauza îngrijorărilor tot mai mari că reprezintă o ameninţare fundamentală la adresa democraţiei germane.

Susţinută de nemulţumirea legată de imigraţie, formaţiunea AfD se află pe primul loc în sondaje în toate cele cinci landuri din estul Germaniei, dintre care trei organizează alegeri în cursul acestui an.

În timp ce atât Uniunea Creştin-Democrată (CDU), conservatoare, cât şi Partidul Liber-Democrat (FDP), liberal şi pro-mediul de afaceri, au exclus, deocamdată, intrarea în coaliţii cu partidul de extremă dreapta, prezenţa acestuia la reuniunea extremistă sugerează o organizaţie cu ochii pe câştiguri politice în viitorul apropiat.

Alternativa pentru Germania a dat asigurări, însă, miercuri, că nu intenţionează să adopte o propunere de expulzare a imigranţilor cu paşapoarte germane, despre care portalul de investigaţii Correctiv susţine că ar fi fost formulată în cadrul reuniunii de la Postdam, relatează Reuters.

Potrivit Correctiv, Roland Hartwig, asistent personal al liderului AfD, Alice Weidel, şi Ulrich Siegmund, liderul partidului în landul Saxonia Anhalt, s-au întâlnit cu persoane cu influenţă neonazistă şi cu oameni de afaceri bogaţi la sfârşitul anului trecut într-un hotel de lângă Berlin. În cadrul întâlnirii, Martin Sellner, un lider al Mişcării Identitare din Austria, de extremă dreapta, ar fi propus un proiect de "remigraţie", prin care imigranţii "neasimilaţi" ar fi obligaţi să părăsească Germania chiar dacă au cetăţenie.

De asemenea, în cadrul reuniunii ar fi fost lansată ideea ca deportaţii să fie trimişi într-un "stat model" din Africa de Nord, a scris Correctiv, citând înregistrări cu camera ascunsă, relatări ale participanţilor şi ale reporterilor care au supravegheat hotelul.

AfD a confirmat că Roland Hartwig a fost prezent la întâlnire, dar a declarat că propunerile despre care a scris Correctiv nu reprezintă politica partidului. Siegmund nu a răspuns deocamdată la o solicitare de comentarii prin e-mail, menţionează Reuters.

"AfD nu îşi va schimba poziţia privind politica de imigraţie din cauza unei singure opinii la o întâlnire care nu face parte din AfD", a declarat partidul pentru Reuters.

"La reuniune, el (Hartwig) nu a conceput strategii politice şi nu a transmis partidului ideile privind politica de migraţie ale unui domn Sellner, despre a cărui prezenţă nu ştia nimic dinainte", a precizat AfD.

Nici Martin Sellner nu a răspuns la o solicitare de comentarii trimisă prin e-mail.

Correctiv susţine că Hartwig le-a spus participanţilor că partidul este dispus să contribuie financiar la o idee lansată la întâlnire pentru o agenţie pentru influencerii de dreapta care să ajute la modelarea opiniei tinerilor înaintea viitoarelor alegeri. AfD nu a comentat despre acest lucru, precizează Reuters.

Manifestul oficial al AfD solicită accelerarea deportării solicitanţilor de azil şi imigranţilor ilegali care au fost refuzaţi în UE.

Partidul se luptă cu conservatorii din opoziţie pentru primul loc în unele sondaje de opinie, profitând de dezamăgirea populară faţă de eforturile coaliţiei fracturate a cancelarului Olaf Scholz de a stimula economia.

Partidul AfD este investigat de autorităţile de securitate din mai multe landuri germane şi riscă să fie declarat organizaţie extremistă de către autorităţile naţionale, ceea ce ar putea duce la interzicerea sa. Partidul neagă faptul că este extremist sau rasist.

Oficiul Federal pentru Protecţia Constituţiei a refuzat să comenteze articolul publicaţiei Correctiv.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.