Premierul belgian Alexander De Croo a acuzat joi extrema dreaptă flamandă Vlaams Belang (VB) de faptul că ”vinde interesele” Belgiei şi nu le apără, referindu-se la o operaţiune de influenţare în favoarea Chinei de care este suspectat un membru al acestei familii politice, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Până la urmă extremiştii nu servesc interesele noastre, nici pe ale belgienilor şi nici pe cele ale flamanzilor. Ei vând”, a ironizat liderul liberal flamand în Parlamentul federal, referindu-se la un scandal care afectează de o săptămână Partidul Vlaams Belang (VB, extremă dreapta).

Trei publicaţii europene au dezvăluit vineri, într-o anchetă jurnalistică, că fostul senator VB Frank Creyelman era ”legătura” la Bruxelles a unei operaţiuni de influenţare desfăşurate de către un agent al serviciilor chineze de informaţii.

”INFLUENŢAREA ACTIVITĂŢII PARLAMENTARE BELGIENE ŞI EUROPENE”

Este vorba despre promovarea în Parlamentul belgian a unor elemente ale limbajului Beijingului cu privire la uiguri şi la manifestaţiile în favoarea democraţiei de la Hong Kong.

Această misiune ar fi început în 2019, prin comandarea de către Creyelman a unui raport cu privire la Charles Michel, în timp ce acesta, atunci premier belgian, se pregătea să preia preşedinţia Consiliului European, care reprezintă cele 27 de state membre ale Uniunii Europene (UE), dezvăluie cele trei publicaţii, Le Monde, The Financial Times şi Der Spiegel.

Joi, Alexander De Croo a confirmat că a fost informat, la începutul lui decembrie, că China este responsabilă de o operaţiune de amestec pentru care l-a remunerat pe un ales belgian.

”Siguranţa Statului (serviciul belgian civil de informaţii) ne-a informat că avea informaţii fiabile despre un agent chinez de la Ministerul Securităţii Statului care a cumpărat un fost parlamentar”, a dezvăluit premierul belgian.

”Misiunea sa era să influenţeze activitatea parlamentară belgiană şi europeană”, a adăugat el.

Alexandrr de Croo a denunţat drept ”inadmisibil să se manipuleze în acest fel sistemul nostru democratic”.

”Noi nu acceptăm acest lucru din partea niciunei puteri străine!”, a subliniat el.

Acest scandal afectează atât Partidul Vlaams Belang, cât şi pe fratele lui Frank Creyelman, Steven Creyelman, unul dintre cei 18 deputaţi ai mişcării în Parlamentul federal, suspectat de faptul că a ştiut despre operaţiunea de influenţare.

”EROARE GRAVĂ DE JUDECATĂ”

Joi, partidul a anunţat că îi retrage ”de îndată” preşedinţia Comisiei Achiziţiilor Militare din cadrul Parlamentului şi că consideră că Steven Creyelman a comis ”o gravă eroare de judecată” prin faptul că nu a informat VP despre această ”tentativă de influenţare”.

Aceste dezvăluiri intervin cu mai puţin de şase luni înainte de alegerile legislative din Belgia, în contextul în care VB este creditat în ultimele sondaje cu 25% dintre intenţiile de vot în Flandra, cea mai populată regiune din ţară - ceea ce face din partid prima formaţiune flamandă în faţa puternicei Alianţe Neo-Flamande (N-VA, conservatori).

Ascensiunea extremei drepte flamande ar putea să complice grav formarea unui viitor guvern într-o Belgie care are reputaţia unei ţări neguvernabile.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.