O alianţă de dreapta condusă de către Matteo Salvini a obţinut o victorie zdrobitoare în alegerile regionale din Umbria, duminică, învingând stânga într-unul dintre fiefurile sale istorice şi aplicând totodată o lovitură coaliţiei la putere în Italia, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Avocata Donatella Tesei, candidata Ligii (extremă dreapta) a lui Salvini, susţinută de asemenea de Fratelli d'Italia (neofascişti) şi Forza Italia (centru-dreapta) a lui Silvio Berlusconi, a obţinut o majoritate zrobitoare de 57,55% din voturile exprimate.

În tabăra adversă, Vincenzo Bianconi, provenind din societatea civilă şi susţinut de o alianţă fără precedent la nivel local între Partidul Democrat (PD, centru-stânga) şi Mişcarea Cinci Stele (M5S, antisistem) a obţinut doar 37,5% din voturi.

”REZUTATE EXTRAORDINARE”

Umbria (nord) are aproximativ 900.000 de locuitori, însă a fost vorba despre un adevărat test al coaliţiei PD-M5S, aflată la putere de mai puţin de două luni.

Un Guvern de stânga şi proeuropean a înlocuit coaliţia de extremă dreapta şi populistă între Liga şi M5S care a guvernat Italia din iunie 2018 în august 2019.

Matteo Salvini, venit la Perugia ”să sărbătorească victoria” alături de Tesei, şi-a exprimat satisfacţia faţă de ”rezultatele extraordinare”. El i-a felicitat pe locuitorii din Umbria ”pentru că au ales libertatea în numele celor 80 de milioane de italieni”, referindu-se la alegerile legislative pe care le cere neîncetat după ce a fost dat afară, la 8 august, din alianţa sa cu M5S.

”Zilele vă sunt numărate”, a tunat Salvini, adresându-se premierului Giuseppe Conte, liderului M5S Luigi di Maio şi aliatului acestuia Nicola Zingaretti, liderul PD.

Salvini consideră că Executivul şi miniştrii din cele două formaţiuni ”ocupă în mod abuziv şi temporar Guvernul naţional”.

Fostul ministru de Interne, celebru prin diatribele sale împotriva migranţilor, şi-a câştigat pariul de a înfrânge stânga, care guverna de 70 de ani această regiune agricolă, celebră prin trufe şi jambon.

În mitingurile sale, din sat în sat, el a promis o creştere economică, în pofida gravei crize economice cu care se confruntă această regiune, odinioară prosperă, afectată de o serie de seisme, ca cel de la Amatrice din 2016, soldat cu 300 de morţi.

PD, care a obţinut aproximativ 22% din voturile exprimate, a intrat în cursă cu handicapul unui scandal de corupţie în sectorul sănătăţii, care a condus la scurtarea mandatului guvernatoarei în exerciţiu.

Marele perdant al scrutinului este M5S, care s-a prăbuşit la urne, cu doar 7,4% din voturile exprimate, după ce a obţinut 32% din voturile exprimate la nivel naţional în alegerile legislative din martie 2018.

”Noi am crezut că un pact cetăţenesc pentru Umbria putea fi un test (al unei alianţe locale cu PD), însă experienţa nu a funcţionat”, a constatat M5S pe pagina de Facebook.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.