Extinderea Uniunii Europene va face ca blocul celor 27 de state membre să fie mai sigur şi mai prosper şi va asigura, de asemenea, stabilitatea şi pacea pentru ţările din Balcanii de Vest, a declarat joi preşedintele Consiliului European, Charles Michel, citat de Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Săptămâna trecută, Comisia Europeană a recomandat ca Ucraina şi Republica Moldova să înceapă negocierile de aderare la UE, în aşteptarea îndeplinirii unor condiţii restante, la fel şi în cazul Bosniei şi Herţegovinei. De asemenea, a recomandat ca Georgia să primească statutul de candidat la aderare.

CITEȘTE ȘI UPDATE - CE recomandă începerea negocierilor de aderare cu R. Moldova şi Ucraina, remarcând progresele rapide şi hotărâte / Reacţiile Maiei Sandu şi a lui Zelenski / Georgia primeşte statut de ţară candidată / Cum stau Balcanii de Vest şi Turcia

Liderii naţionali ai UE ar trebui să decidă la jumătatea lunii decembrie dacă acceptă sau nu recomandările Comisiei. O astfel de decizie necesită unanimitatea celor 27 de membri ai blocului, Ungaria fiind considerată principalul obstacol potenţial.

Joi, Charles Michel a sosit în capitala Croaţiei, Zagreb, pentru discuţii pe tema agendei strategice, inclusiv a extinderii, cu prim-miniştrii din ţara gazdă, Malta, Polonia şi Italia. El a declarat că statele membre ale UE trebuie să ajungă la unitate în ceea ce priveşte chestiunile strategice.

Întrebat dacă vede o ameninţare a Rusiei de a dirija un nou conflict în Balcanii de Vest pentru a distrage atenţia de la războiul său din Ucraina, aşa cum a afirmat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, Michel a spus: "Nu putem exclude tentaţiile Rusiei sau chiar ale altora de a încerca să intervină, de a încerca să influenţeze şi de aceea suntem absolut convinşi că realizarea de progrese pe calea UE este cu adevărat importantă pentru a asigura stabilitatea şi pentru a ne asigura că această regiune va fi paşnică".

Premierul Croaţiei, Andrej Plenkovic, a declarat că ar putea exista câteva focare de instabilitate în sud-estul Europei, dar Croaţia susţine cu tărie calea spre UE a vecinilor săi. "Doar ancorarea fermă a vecinilor noştri în procesele europene va garanta pacea, securitatea, stabilitatea şi relaţii multilaterale mai bune", a declarat Plenkovic. "Ultimul lucru de care are nevoie UE este un alt război în sud-estul Europei", a adăugat el.

Croaţia este ultima ţară care a aderat la UE, în 2013, dar invazia Rusiei în Ucraina a readus extinderea în fruntea agendei UE.

Serbia şi Republica autonomă Srpska din Bosnia sunt neutre în ceea ce priveşte invazia Rusiei în Ucraina şi menţin relaţii strânse cu Moscova.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.