Explozii şi tiruri continuau joi la Khartoum, în timp ce comunitatea internaţională încearcă să smulgă un armistiţiu celor doi generali care luptă să preai puterea în Sudan, cu o zi înainte de sărbătoarea musulmană Eid al-Fitr, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În acest oraş cu cinci milioane de locuitori, familii iau cu asalt străzile în fuga din calea unor raiduri aeriene, rafale de foc şi lupte de stradă, soldate începând de sâmbătă cu peste 270 de morţi civili, care se concentrează la Khartoum şi în Darfur, în vestul Sudanului.

DEPLASAŢI

La câteva zeci de kilometri de capitală, însă, viaţa îşi urmează cursul, iar case primesc deplasaţi.

Traumatizaţi, deplasaţii au parcurs ore de mers pe jos sau cu maşina, după ce preţul litrului de benzină a crescut la zece dolari, într-una dintre cele mai sărace ţări din lume.

Pentru a se adăposti, deplasaţii sunt nevoiţi să treacă de interogatorii şi de percheziţii în posturi de control ale Forţelor de Susţinere Rapidă (FSR) - paramilitarii generalului Mohamed Hamdane Daglo, alias Hemedti, şi ale armatei regulate a generalului Abdel Fattah al-Burhan, conducătorul de facto al Sudanului, după lovitura de stat militară a celor doi militari în 2021.

Ei sunt nevoiţi să intre în mijlocul unor zone cu cadavre care zac la marginea drumului, cu blindate şi camionete calcinate în confruntări armate cu armament greu şi să evite cele mai periculoase zone, care pot fi reperate de departe, din cauza coloanelor de fum negru care se ridică din ele.

ARMISTIŢIU

După ce lupta pentru putere - latentă de săptămâni între cei doi generali - s-a transformat sâmbătă în bătălie în toată regula, cei 45 de milioane de sudanezi trăiesc în confuzie.

Cei doi beligeranţi promit neîncetat armistiţii care nu intră niciodată în vigoare.

Joi, reprezentanţi ai ONU, Uniunii Africane (UA), Ligii Arabe şi altor organizaţii regionale urmează să se reunească din nou, pentru a cere un armistiţiu, în timp ce musulmanii din întreaga lume se pregătesc să sărbătorească Eid al-Fitr - sfârşitul Ramadanului - vineri sau sâmbătă.

Pe străzile pline de resturi, este imposibil să ştii cine deţine cu adevărat controlul instituţiilor ţării.

De ambele părţi plouă cu anunţuri ale victoriei şi acuzaţii reciproce.

Însă nimeni nu se poate duce să verifice informaţii care circulă pe reţele de socializare, din cauza pericolului permanent.

Forţele aeriene - care vizează baze şi poziţii FSR răspândite în zone locuite din Khartoum - nu ezită să lanseze bombe, uneori deasupra unor spitale, acuză unii medici.

În decurs de cinci zile, ”70% dintre cele 74 de spitale din Khartoum şi din zone afectate de confruntări armate au fost scoase din uz”, anunţă sindicatul spitalelor.

Aceste instituţii au fost bombardate, nu mai au niciun stoc pentru a opera şi au fost preluate de către combatanţi, care-i gonesc pe medici şi pe răniţi.

O majoritate a organizaţiilor umanitare au fost nevoite să-şi suspende ajutoarele - cruciale într-o ţară în care un locuitor din trei suferă de foame în vremuri normale.

Începând de sâmbătă, la Khartoum numeroase familii şi-au terminat proviziile şi se întreabă când vor putea intra în oraş camioane de apropvizionare.

DRAMĂ UMANITARĂ

Trei angajaţi ai Programului Alimentar Mondial (PAM) au fost ucişi la Darfur, la începutul confruntărilor armate.

ONU întregistrează nenumărate ”jafuri şi atacuri” ale stocurilor şi personalului sale şi denunţă ”violenţen sexuale ale lucrătorilor umanitari”.

Locuitorii din Khartoum au de ales între două rele - să rămână într-un oraş fără electricitate şi apă curentă, în care un glonţ rătăcit poate pătrunde oricând printr-un perete sau un geam, sau să plece sub tiruri încrucuşate şi să-şi lase în urmă casa cu tot ceea ce nu pot lua cu ei.

Sudanezii nu au uitat bătăliile şi atrocităţile din cauza cărora pe numele dictatorului Omar al-Bashir, îndepărtat de la putere în 2019, au fost emise două mandate de arestare de către Curtea Penală Intenaţională (CPI) cu privire la ”crime de război”, ”crime împotriva umanităţii” şi ”genocid” la Darfur.

În timpul Războiului din Darfur, care a izbucnit în 2003, Omar al-Bashir i-a delgat lui Hemedti politica pârjolirii pământului, iar generalul Burhan era unul dintre comandanţii armatei sale regulate.

Din FSR - înfiinţate în 2013 - fac parte mii de foşti ”janjawid”, miliţeini arabi recrutaţi de către Omar al-Bashir cu scopul de apurta acest război.

În haosul general, Egiptul a reuşit ă obţină evacuarea a 177 de militari egipteni luaţi prizonieri de către FSR în timp ce participau la antrenamente cu armata la o bază militară, în nodul Sudanului.

Militarii egipteni au plecat miercuri seara, cu ”patru avioane militare egiptene”, a anunţat armata sudaneză.

Joi dimineaţa, armata egipteană nu a confirmat nici plecarea şi nici sosirea celor 177 de militari.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.