O explozie puternică s-a produs miercuri după-amiază pe o stradă din apropierea istoricului Cartier Latin din Paris, urmată de prăbuşirea parţială a unei clădiri. Cel puţin 37 de persoane au fost rănite, dintre care patru grav, iar salvatorii căutau inclusiv cu ajutorul câinilor special dresaţi două persoane dispărute care ar putea fi îngropate sub dărâmături, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Câinii au detectat un miros sub mormanul de moloz împrăştiat. "Este posibil ca în această seară să găsim cadavre sau poate supravieţuitori", a declarat miercuri seară ministrul de interne Gerald Darmanin, aflat la locul exploziei.

Deflagraţia a sfâşiat Rue Saint-Jacques, care se întinde de la Catedrala Notre-Dame de Paris până la Universitatea Sorbona. Rue Saint-Jacques trece prin Cartierul Latin - renumit ca loc de rezidenţă al multor scriitori, muzicieni şi artişti francezi şi expatriaţi de-a lungul anilor - până la spitalul militar Val de Grace şi se află la câteva străzi de popularul parc Jardin du Luxembourg.

Explozia a distrus faţada unei clădiri care adăposteşte şcoala de design Paris American Academy, populară printre studenţii străini. Martorii au descris o explozie asurzitoare şi o uriaşă minge de foc care s-a ridicat la o înălţime de câteva etaje. Peste 300 de pompieri au fost implicaţi în a aduce incendiul sub control.

Explozia a avut loc la ora locală 16:55 (17.55 ora României), chiar în momentul în care mulţi parizieni se îndreptau spre casă de la muncă. Zona este frecventată de turişti şi studenţi străini la începutul verii, dar nu a existat nicio informaţie imediată că printre victime s-ar fi aflat vreun străin.

Mai multe clădiri din apropiere au fost evacuate. La mai bine de două ore de la explozie, echipele de prim ajutor încă tratau rezidenţii care au suferit atacuri de panică. O femeie a leşinat pe stradă.

Soldaţii au ajutat la securizarea zonei, dar Parchetul din Paris a declarat că este prea devreme pentru a spune care a fost cauza exploziei.

Viceprimarul local, Edouard Civel, a făcut referire la o explozie de gaz într-o postare pe Twitter, iar martorii au declarat pentru BFM TV că a existat un miros puternic de gaz cu câteva momente înainte de explozie. 

"Magazinul s-a zguduit violent, s-a simţit ca o explozie de bombă", a declarat Rahman Oliur, care administrează un magazin alimentar din apropiere.

"Eram acasă scriind ... Am crezut că a fost o bombă", a declarat istoricul de artă Monique Mosser, adăugând că multe dintre ferestrele din clădirea sa au fost spulberate de unda de şoc a exploziei. "Un vecin a bătut la uşă şi mi-a spus că pompierii ne cer să evacuăm cât mai repede posibil. Mi-am luat laptopul şi telefonul. Nici măcar nu m-am gândit să-mi iau medicamentele", a mărturisit ea.

Procurorul din Paris, Laure Beccuau, a declarat că primele indicii arată că explozia a avut originea în interiorul clădirii prăbuşite. Anchetatorii vor căuta să afle dacă poate fi vorba despre condiţii de construcţie care au încălcat reglementările sau dacă o persoană a acţionat neglijent.

În ianuarie 2019, o scurgere de gaze a provocat o explozie care a ucis 4 persoane şi a rănit 66 în arondismentul 9. În luna aprilie a aceluiaşi an, un incendiu a izbucnit în Catedrala Notre-Dame, distrugând o mare parte din acoperiş şi provocând alte pagube înainte de a fi stins.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.