Experţi ONU acuză joi China de faptul că a obligat mii de tibetani să urmeze programe de ”formare profesională” care ameninţă identitatea tibetană şi care ar putea conduce la muncă forţată, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Sute de mii de tibetani ar fi fost «transferaţi» din viaţa lor rurală tradiţională către locuri de muncă slab calificate şi prost plătite, începând din 2015, în cadrul unui program prezentat ca fiind voluntar. Însă, în practică, participarea lor a fost constrânsă”, acuză experţii ONU într-un comunicat.

Aceşti experţi - între care se află raportorii unor forme contemporane de sclavie, Tomoya Obokata, unor probleme referitoare la minorităţi Fernand de Varennes şi dreptului la dezvoltare Saad Alfarargi - sunt mandataţi de Consiliul ONU al Drepturilor Omului (UNHRC), dar nu se exprimă în numele ONU.

Ei acuză că aceste programe de ”transfer de forţă de muncă” şi de ”formare profesională” în Tibet ”ameninţă identitatea tibetană” şi ”pot conduce la o situaţie de muncă forţată”.

”Tubetanii sunt transferaţi direct din centre de formare în noul lor loc de muncă, fără să ştim dacă consimt la acest nou loc de muncă. Nu există niciun control care să permită să se stabilească dacă condiţiile de muncă constituie muncă forţată”, denunţă raportorii.

Tibetul este administrat cu o mână de fier de către China, din anii '50.

Numeroşi tibetani aflaţi în exil acuză China de măsuri represive şi tortură şi dau asigurări că ea caută să le şteargă cultura.

Cei şase raportori acuză centrele de formare profesională de faptul că practică înainte de toate ”îndoctrinarea culturală şi politică într-un mediu militarizat”.

Tibetanii din aceste centre sunt împiedicaţi să folosească limba tibetană şi sunt descurajaţi să-şi afişeze identitatea religioasă, acuză ei.

Ei se tem că aceste programe sunt menite să promoveze ”o naţiune de o singură rasă şi de o singură etnie” şi consideră că riscă să-i sărăcească şi mai mult pe tibetani.

”Guvernul chinez are obligaţia să desfiinţeze aceste idei şi practici discriminatorii”, subliniază raportorii.

”Tibetanii sunt deturnaţi de la mijloace de subzistenţă durabile, în care au în mod tradiţional un avantaj comparativ, de exemplu producţia de lână şi de produse lactate, pentru a ocupa locuri de muncă prost plătite şi slab calificate în industria manufacturieră şi lucrări publice”, acuză ei.

În februarie, trei raportori ONU au acuzat Beijingul că au depărţit un milion de copii tibetani de familiile lor şi i-a plasat în pensionate, cu scopul de a-i asimila culturii majoritare han.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.