Execuţiile în Arabia Saudită aproape că s-au dublat în timpul domniei regelui Salman şi a fiului său Mohammed bin Salman, supranumit MBS, liderul de facto al regatului, acuză două organizaţii de apărarea drepturilor omului, Reprieve şi ESOHR, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Numărul execuţiilor în monarhia de la Golful Persic a crescut de la la o medie de 70,8 pe an în perioada 2010-2014, la 129,5 pe an, de la venirea la putere a regelui Salman, în 2015, arată un raport pubnlicat marţi de organizaţia britanică Reprieve şi Organizaţia Saudită Europeană a Drepturilor Omului (European Saudi Organization for Human Rights, ESOHR).

PESTE 1.000 DE CONDAMNĂRI LA MOARTE

În total, actuala putere a pus în aplicare peste 1.000 de condamnări la moarte, potrivit celor două ONG-uri, care precizează că au compilat datele oficiale cu anchete şi interviuri cu avocaţi, membri ai familiilor executaţilor şi cu activişti.

În raport se arată că anul trecut au avut loc 147 de execuţii - un bilanţ conform celui realizat de AFP în baza anunţurilor Guvernului de la Riad.

În martie, Arabia Saudită, una dintre ţările care recurg cel mai mult la pedeapsa capitală, a anunţat execuţia a 81 de persoane - într-o singură zi - găsite vinovate de infracţiuni legate de terorism, provicând un val de indignare la nivel internaţional.

Regatul ultraconservator a înregistrat în ultimii ani reforme importante, impulsionate de către prinţul moştenitor Mohammed bin Salman.

UN REGIM MAI MULT DECÂT SÂNGEROS

Însă aceste reforme au fost dublate de o represiune implacabilă a oricărei disidenţe politice, acuză activiştii apărării drepturilor omului.

”Maşina pedepsei capitale saudite macină copii, manifestanţi, femei vulnerabile angajate ca femei în casă, cărăuşi involuntari de droguri şi persoane ale căror singură crimă este de deţine cărţi interzise sau de a sta de vorbă cu jurnalişti străini”, denunţă directoarea Reprieve Maya Foa.

Potrivit acestui raport, cei mai sângeroşi şase ani în privinţa execuţiilor din istoria recentă a Arabiei Saudite au avut loc în timpul actualei puteri.

Începând din 2013, cel puţin 15 persoane au fost executate după ce au fost condamnate de infracţiuni  pe care le-au comis pe când erau minore.

Potrivit aceleiaşi surse, 31 de femei au fost executate în perioada 2010-2021 - dintre ceare 23 eraustrăine, iar 13 casnice.

Reprieve şi ESOHR denunţă - în cele 58 de pagini ale raportului - torturi ”sistematice” şi încălcări ale unor proceduri şi evocă procese inechitabile şi torturarea unor copii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.