Prima audiere a extrădării directoarei financiare a Huawei a fost amânată la începutul lui martie, pentru a permite justişţei canadiene să studieze dosarul transmis luni de Statele Unite, care vor să o judece cu privire la încălcarea sancţiunilor impuse Iranului, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Meng Wanzhou a compărut scurt, marţi - la o zi după publicarea de către justiţia americană a listei capetelor de inculpare a bijuteriei telecomunicaţiilor chineze şi a directoarei financiare a Huawei - într-un tribunal, la Vancouver, unde intenţiona să ceară o modificare a prevederilor eliberării sale condiţionate.

Un magistrat canadian a amânat cu o lună, la 6 martie, data audierii în cursul căreia justiţia canadiană va accepta sau nu să lanseze procedura de extrădare cerută de Statele Unite.

Guvernul chinez a acuzat marţi Statele Unite de ”scouri politice” şi ”manipulări politice” şi a exercitat presiuni asupra Ottawei să o elibereze rapid pe Meng Wanzhou, numărul doi la Huawei, însă noul ministru canadian al Justiţiei David Lametti a avertizat că procedura ar putea ”să dureze mult timp”.

”Nu ştiu dacă vorbim despre luni sau despre ani”, a subliniat judecătorul William Ehrcke de la Curtea Supremă a Columbiei Britanice, într-o scurtă audiere solicitată de Meng, fiica fonsatorului grupului de telecomunicaţii chinez.

”Doamna Meng a cerut să se schimbe identitatea persoanei numite drept cauţiune în ordonanţa sa de cauţionare”, a declarat pentru AFP ministrul canadian al Justiţiei.

Arestată la 1 decembrie, la solicitarea Statelor Unite, pe când era în tranzit la Vancouver, Meng a obţinut zece zile mai târziu o eliberare în condiţii stricte - predarea documentelor de călătorie, depunerea unei cauţiuni în valoare de zece milioane de dolari canadieni (6,6 milioane de euro), purtarea unei brăţări electronice şi obligaţia de a rămâne la o reşedinţă supravegheată şi de a respecta o interdicţie de a circula.

Or cinci părţi s-au prezentat iniţial ca garante ale cauţiunii, inclusiv un agent imobiliar care şi-a pus drept garanţie casa, a cărei valoare o estima la 1,8 miliaone de dolari canadieni. Însă, potrivit apărării lui Meng, valoarea acestei case a fost reevaluată în scădere, între timp, iar acesta a propus judecătorului să depună bani pentru a acoperi diferenţa, potrivit presei.

”Coroana a acceptat această cere”, a anunţat Ministerul Justiţei.

Judecătorul Ehrcke a profitat de această audiere pentru a reveni asupra cererii de extrădare a Washingtonului, transmisă oficial luni Guvernului canadian, a cărei audiere cu privire la primirea acesteia era stabilită iniţial la 6 februarie.

Concret, justiţia canadiană nu trebuie să se pronunţe asupra fondului dosarului, ci doar să judece dacă cererea Statelor Unite respectă condiţiile tratatului de extrădare între cele două ţări nord-americane.

În cazul în care un judecător decide extrădarea, ministrul canadian al Justiţei urmează să semneze - sau să refuze să o facă - o asemenea măsură, a subliniat Lametti.

”STAT DE DREPT”

Arestarea lui Meng a creat o criză diplomatică fără precedent între Ottawa şi Beijing, în contextul în care cele două ţări au lansat ”discuţii exploratorii” în vederea unui tratat de liber-schimb.

Autorităţile chineze au arestat între timp doi canadieni, iar un tribunal chinez a condamnat la moarte un al treilea canadian, însă Beijingul dă asigurpri că aceste măsuri nu au legătură cu scandalul Huawei.

”Ne confruntăm cu o situaţie dificilă cu China”, a recunoscut marţi ministrul canadian de Externe Chrystia Freeland.

Premierul Justin Trudeau a repetat, marţi, că şara sa este ”un stat de drept”.

Potrivit dosarului acuzării, prezentat luni, Departamentul american al Justiţiei a reţinut 13 capete de inculpare, legate de încălcări ale sancţiunilor americane impuse Iranului, împotriva Huawei şi directoarei sale financiare.

Departamentul a inculpat, de asemenea, două filiale ale Huawei cu privire la furt de secrete industriale ale grupului american de telecomunicaţii T-Mobile.

Într-un comunicat transmis AFP, grupul Huawei s-a declarat ”dezamăgit” şi a dezminţit că a comis vreo faptă reprobabilă. Numărul doi smartphone a anunţat că ”nu cunoaşte acte condamnabile ale doameni Meng” şi că este ”convins că tribunalele americane vor ajunge la aceeaşi concluzie”.

Canada urmează să negocieze această criză diplomatică fără ambasadorul său la Beijing, dat afară în weekend de către Justin Trudeau pentru că a declarat că ”ar fi foarte bine pentru Canada” dacă Washingtonul ar renunţa să ceară extrădarea lui Meng.

”Este urgent ca Guvernul să remedieze această situaţie” şi să numească un nou ambasador, a recunoscut ministrul Chrystia Freeland.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.