Evacuarea "Junglei" de la Calais s-a încheiat, a declarat miercuri prefectul din Pas-de-Calais, care preconizează că aproximativ 6.000 de migranţi prezenţi înaintea operaţiunii urmează să părăsească tabăra în orele următoare, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Astăzi este sfârşitul junglei", a declarat Fabienne Buccio. "Nu mai sunt migranţi în tabără", a adăugat ea.

Potrivit unui jurnalist Reuters aflat la faţa locului, numeroşi migranţi încercau să intre în "Junglă" pentru a recupera bunuri personale, însă forţele de ordine nu-i lăsau să treacă.

Prefectul a declarat că aproximativ 5.000 de persoane au fost "puse la adăpost" de-acum. Adulţii au fost trimişi către centre de primire şi orientare (CAO) din toată ţara, iar aproximativ 1.000 de minori izolaţi au fost plasaţi într-un centru din Calais, iar unii dintre ei urmează să fie trimişi în Marea Britanie.

Restul migranţilor prezenţi miercuri după-amiaza în zonă - aproximativ 1.000 - stăteau la coadă în faţa unui hangar în care urmează să fie repartizaţi către diverse CAO.

Fabienne Buccio a dat asigurări că toţi vor părăsi tabăra până cel mai târziu în noaptea de miercuri spre joi.

"Se întoarce o pagină, o pagină pozitivă, având în vedere că aceşti oameni sunt găzduiţi în Franţa şi vor putea începe o nouă vaiţă", a declarat ea pentru presă.

Patru afgani au fost reţinuţi şi plasaţi în arest preventiv pentru că au participat la incendierea unor adăposturi improvizate goale, provocând numeroase incendii în tabără şi - în mai multe rânduri - explozii ale unor butelii de gaz, a adăugat ea.

Mijloace mecanice mai importante decât buldozere de mici dimensiuni folosite de la începutul operaţiunii vizând desfiinţarea taberei au fost mobilizate în vederea demolării adăposturilor rămase, a anunţat ea.

"În cazul unora dintre migranţi este vorba despre o cutumă de a da foc locuinţei atunci când sunt nevoiţi să o părăsească", a declarat un purtător de cuvânt al prefecturii.

Prefectura din Pas-de-Calais dă asigurări că a anticipat acest fenomen şi că a mobilizat din vreme pompieri, care au avut însă nevoie de timp pentru a interveni.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.