Ministrul luxemburghez de Externe apreciază că o soluţionare corectă a Brexitului este atât în interesul Uniunii Europene, cât şi al Marii Britanii, relatează The Associated Press.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Noi nu putem să pedepsim o ţară care vrea să părăsească Uniunea Europeană”, a subliniat miercuri Jean Asselborn, aflat într-o vizită în capitala sârbă Belgrad.

Însă, a adăugat el, ”atunci când (premierul britanic) Theresa May spune că este mai bine fără acord decât un acord prost, se referă la ambele părţi, nu doar la o parte”.

Asselborn a apreciat că ”odată cu Brexitul, Uniunea Europeană va pierde nişte bani, asta este clar, deoarece contribuţia Regatului Unit a fost substanţială”.

El a avertizat de asemenea că, ”dacă eşti stat membru al Uniunii Europene, eşti membru al Uniunii Europene până în ultimul moment şi trebuie să-şi îndeplineşti angajamentele”.

Pe de altă parte, un diplomat european de rang înalt a declarat anterior că Uniunea Europeană nu va căuta să pedepsească Marea Britanie pentru că părăseşte blocul european.

Presa britanică a speculat, începând de la referendumul de anul trecut prin care britanicii au hotărât ca regatul să iasă din Uniune, că celelalte 27 de state membre ale UE ar putea să încerce să provoace maximum de suferinţă Marii Britanii, pentru a-i descuraja astfel pe alţii să plece.

Diplomatul, care a cerut protecţia anonimatului, a respins miercuri aceste specualţii şi a subliniat că Londra va avea de înfruntat consecinţele voinţei sale de a părăsi piaţa unică europeană.

”Părăsirea pieţei unice o va afecta, numai ea, destul de mult”, a insistat el.

Pe de altă parte, premierul suedez a subliniat că doreşte ”să vadă negocieri organizate şi orientate către rezultate” cu Marea Britanie şi a adăugat că menţinerea unor bune relaţii cu Londra este ”importantă pentru (Marea) Britanie, pentru Europa şi pentru Suedia”.

Regatul Unit a fost ”un partener apropiat şi valoros în Uniunea Europană”, a declarat miercuri Stefan Lofven.

De asemenea, ministrul leton de Externe Edgar Rinkevics, a scris într-un mesaj postat pe Twitter că ”acum, că Regatul Unit a declanşat Articolul 50, este necesar să negociem în mod constructiv pentru a forja un acord corect atât pentru UE, cât şi pentru Regatul Unit”.

Ambasadorul suedez în Marea Britanie a anunţat, într-un mesaj postat pe Twitter, că ”suedezii din Regatul Unit care sunt îngrijoraţi şi au întrebări cu privire la Brexit să contacteze Ambasada Suediei”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.