Membrii europeni ai Consiliului de Securitate al ONU condamnă într-o declaraţie ”tirurile cintinue de rachete balistice ale Coreei de Nord” şi reafirmă necesitatea menţinerii sancţiunile impuse acestei ţări izolate, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Belgia, Estonia (membru începând din ianuarie), Franţa, Germania, Polonia şi Regatul Unit sunt profund îngrijorate de teste continue de rachete balistice ale Coreei de Nord”, în număr de 13 din mai, inclusiv cel de la 28 noiembrie, denunţă ele miercuri în această declaraţie.

Phenianul ”îşi continuă totodată programul nuclear”, iar ”noi condamnăm aceste acţiuni provocatoare”, subliniază europenii în acest text, făcut public în urma unei reuniuni cu uşile închise pe tema Coreei de Nord a Consiliului de Securitate al ONU, solicitată de către aceste state europene.

”Ele subminează stabilitatea şi securitatea regionale şi pacea internaţională şi sunt o încălcare clară a rezoluţiilor Consiliului de Securitate al ONU adoptate în unanimitate”, subliniază ele.

Europenii consideră că ”este esenţial ca acest Consiliu de Securitate să se asigure de deplina aplicare a rezoluţiilor sale şi ca sancţiunile să rămână implementate”.

”Îndemnăm comunitatea internaţională să aplice strict aceste sancţiuni”, îndeamnă europenii în text.

Din mai, europenii reclamă cu regularitate o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU pe tema Coreei de Nord, după fiecare test de rachetă, o mobilizare punctată de o declaraţie comună.

Ultimul test nord-coreean a avut loc de sărbătoarea americană de Thanksgiving, în contextul în care negocierile în dosarul nuclear între Phenian şi Washington rămân în impas.

În virtutea rezoluţiilor ONU, Phenianul nu are dreptul să procedeze la tiruri de rachete balistice.

Coreea de Nord a dat ultimatum Statelor Unite până la sfârşitul acestei luni să prezinte o nouă ofertă a unui acord şi a ameninţat să se retragă definitiv de la discuţii.

La ONU, diplomaţi se tem că Phenianul ar putea să-şi reia testele nucleare sau balistice cu rază lungă de acţiune în cazul în care nu se înregistrează progrese în curând.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.