Europarlamentarii au adoptat miercuri o rezoluţie nelegislativă de condamnare a ”apatiei statelor membre şi instituţiilor UE” în legătură cu recunoaşterea abuzurilor comise în cadrul operaţiunilor de extrădare a presupuşilor terorişti în centrele de detenţie ale CIA de pe teritoriul unor state europene, printre care se numără România şi Polonia, se arată într-un comunicat remis de Parlamentul European.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Rezoluţia, adoptată cu 399 de voturi "pentru", 299 "împotrivă" şi 49 de abţineri, cere statelor membre să investigheze acuzaţiile privind operarea unor închisori secrete ale CIA pe teritoriul statului român şi polonez, în care persoane suspectate de terorism au fost torturate înainte de a fi extrădate la Guantanamo Bay sau în alte centre de detenţie americane. Europarlamentarii şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la ”clasificarea nejustificată a documentelor”, care i-a absolvit de vină pe cei care au încălcat drepturile omului.

De asemenea, rezoluţia cere organizarea de misiuni de culegere de date în statele membre implicate în scandalul centrelor de detenţie secrete ale CIA, operate pe teritoriul unor state europene în perioada 2001-2006, printre care se numără România, Polonia, Lituania, Italia, dar şi Marea Britanie.

Între timp, PE critică faptul că Statele Unite nu au luat nicio acţiune pentru a-i trage la răspundere pe cei vinovaţi de încălcarea drepturilor umane ale suspecţilor de terorism, în ciuda publicării studiului Senatului SUA în urmă cu mai bine de un an.

Rezoluţia cere şi închiderea centrului de detenţie Guantanamo Bay şi interzicerea torturii, maltratării şi detenţiei pe termen nedeterminat fără judecată a persoanelor suspectate de terorism. Mai mult, se precizează că statele europene ar trebui să acorde azil prizonierilor eliberaţi.

Consiliul şi Comisia Europeană trebuie să raporteze în faţa PE rezultatele anchetelor din statele membre până la finele lunii iunie.

În acelaşi timp, magistraţii Curţii Europene pentru Drepturile Omului vor dezbate dosarul în care Al Nashiri a dat în judecată statul român pentru extrădarea sa ilegală într-un centru de detenţie al CIA de pe teritoriul României.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.