Europarlamentari din mai multe state i-au scris preşedintelui chinez Xi Jinpig, cerându-i eliberarea imediată şi necondiţionată a editorului suedez Gui Minhai. De cealaltă parte, un ziar aparţinând partidului comunist a criticat dur modul în care presa a prezentat subiectul, numindu-i pe jurnalişti "vânzători aroganţi de zvonuri”, scrie The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

The Guardian a publicat informaţii conform cărora Gui Minhai, editor şi librar suedez, călătorea cu trenul către Beijing alături de consulul general suedez Lisette Lindahl, atunci când a fost reţinut de agenţi în civil, pe 20 ianuarie 2018. Ulterior, în aceeaşi zi, ambasadorul Suediei în China, Anna Lindstedt, a primit un apel de la un interlocutor chinez care anunţa că librarul este suspectat că a orchestrat o scurgere de informaţii secrete ale statului chinez.

Bărbatul este născut în China, dar este cetăţean suedez din 1992. El comercializa la Hong Kong lucrări care ridiculizează regimul comunist

"E ca un film de groază. Mă tot gândesc de ce ar face statul chinez aşa ceva”, a spus Magnus Fiskesjo, un prieten vechi al lui Minhai.

Povestea lui Minhai, care iniţial a dispărut de la casa sa de vacanţă din Thailanda în 2015, pentru ca apoi să apară în custodia autorităţilor chineze, a alarmat guvernele europene, care consideră că răpirea unui cetăţean UE de către statul chinez creează un precedent periculos.

"Ar putea să se întâmple şi altor oameni, din alte ţări şi nu ar trebui. Pe toţi ar trebui să ne deranjeze”, a spus Steve Tsang, directorul Institutului SOAS China din cadrul Universităţii din Londra.

Joi, un grup de parlamentari europeni a redactat o scrisoare către liderul chinez, în care "condamnă sever” reţinerea lui Minhai şi cer ca el "să fie protejat de tortură, precum şi de alte tratamente nepotrivite”.

Cei 36 de parlamentari, printre care politicieni din Germania, Ungaria, Italia, Spania, Portugalia, Suedia şi Marea Britanie, spun că sunt mai determinaţi să lupte să îl elibereze pe Minhai după ce a apărut într-o înregistrare video pe 9 februarie pentru o "confesiune forţată”.

"Gui nu este primul cetăţean european care este reţinut pe nedrept în China, dar vrem ca el să fie ultimul”, se arată în scrisoare. Parlamentarii fac referire la cazurile activistului suedez Peter Dahlin şi anchetatorului britanic Peter Humphrey.

Asemenea cazuri fac parte dintr-un "tipar îngrijorător de represiune”, care pune în evidenţă modul în care China nu respectă nici legile interne, nici pe cele internaţionale, au adăugat parlamentarii.

Sophie Richardson, directorul Human Rights Watch pentru China, organizaţie pentru apărarea drepturilor omului, a declarat că nivelul susţinerii petiţiei în rândul parlamentarilor europeni arată îngrijorarea faţă de tratamentul cetăţenilor UE de către China. "Este o listă cu adevărat remarcabilă de semnatari”, a spus ea.

Joi, ziarul Global Times, care aparţine Partidului Comunist, a publicat un editorial critic asupra modului în care presa internaţională tratează subiectul "Reţinerea lui Gui a fost promovată intens de către presa occidentală (...)  Unele dintre instituţiile de presă din vest vorbesc despre faptul că în China nu mai există ordine. Acei oameni sunt nişte vânzători de zvonuri”, se arată în text.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.