Ţările europene au raportat o creştere bruscă a numărului de cazuri de tuse convulsivă în 2023 şi în primul trimestru din 2024, cu un număr de 10 ori mai mare de cazuri identificate decât în fiecare dintre cei doi ani anteriori, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În total, aproape 60.000 de cazuri au fost raportate de către ţările Uniunii Europene şi ale Spaţiului Economic European în această perioadă, a anunţat miercuri Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor, cu 11 decese la sugari şi opt în rândul adulţilor în vârstă.

Tusea convulsivă, sau pertussis, este o infecţie bacteriană a plămânilor şi a căilor respiratorii şi este endemică în Europa. Ea poate fi foarte periculoasă pentru bebeluşi sau pentru persoanele în vârstă.

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

Epidemii mai ample de tuse convulsivă sunt aşteptate la fiecare 3-5 ani, chiar şi în ţările cu rate ridicate de vaccinare, menţionează ECDC, dar o uşoară scădere a imunizării în timpul pandemiei de COVID-19 s-ar putea să fi fost un factor de creştere.

Circulaţia tusei convulsive a fost, de altfel, foarte scăzută în timpul pandemiei şi a restricţiilor de circulaţie aferente, ceea ce face ca creşterea să pară mai mare.

Totuşi, cifrele sunt încă ridicate din punct de vedere istoric. În primele trei luni ale anului 2024, au existat deja la fel de multe cazuri ca media dintr-un an întreg între 2012 şi 2019.

Agenţia europeană a remarcat că o mare parte din populaţie a ratat creşterea naturală a imunităţii la tuse convulsivă, deoarece nu a fost expusă la aceasta în timpul pandemiei.

"Este esenţial să ne amintim de vieţile în joc, în special de cele ale micuţilor noştri. Vaccinurile împotriva tusei convulsive s-au dovedit a fi sigure şi eficiente", a declarat directorul ECDC, Andrea Ammon.

Majoritatea ţărilor europene imunizează în mod obişnuit copiii împotriva tusei convulsive şi multe dintre ele vaccinează, de asemenea, femeile însărcinate pentru a-şi proteja bebeluşii.

ECDC a precizat că unele ţări ar putea lua în considerare posibilitatea de a administra rapeluri şi copiilor mai mari şi adulţilor, deoarece imunitatea poate scădea.

 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.