Raiduri aeriene şi tiruri de artilerie ale regimului şi aliatului său rus au vizat marţi ultimul bastion jihadist din Siria, la o zi după confruntări armate intense, o escaladare care fragilizează acordul cu privire la un armistiţiu şi obligă civili să-şi părăsească locuinţele, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cel puţin 53 de combatanţi au fost ucişi, de luni, în confruntări armate între trupe loialiste şi jihadişti conduşi de Hayat Tahrir al-Sham (HTS), o organizaţie formată de către fosta aripă siriană a Al-Qaida, care domină Idlebul, dar şi teritorii din regiuni învecinate, mai ales Hama.

Aceste violenţe sunt unele dintre cele mai sângeroase de când Moscova - aliata regimului lui Bashar al-Assad, şi Ankara - susţinătoarea unor grupări rebele, au dezvăluit, în septembrie 2018 un acord cu privire la o ”zonă demilitarizată”, menită să separe teritoriile insurgente de zone guvernamentale şi să garanteze o oprire a ostilităţilor.

Această iniţiativă a permis să se evite o ofensivă de anvergură a regimului. Însă, din februarie, puterea de la Damasc continuă o bombardare intensivă a regiunii. Iar bombardamentele din ultimele zile, efectuate de asemenea de aviaţia rusă, au crescut în intensitate.

Marţi, zeci de vehicule şi camionete, transportând femei şi copii înghesuiţi între saltele şi stive de bunuri personale, luate în pripă, au fugit din sudul Idlebului către sectoare situate mai la nord, relativ cruţate, potrivit unui corespondent AFP.

Unii pleacă pe tractoare, luându-şi cu ei animalele, potrivit aceleiaşi surse.

”CEA MAI ÎNGROZITOARE”

Fugind dintr-un sat din sudul provinciei Idleb împreună cu soţia şi cei trei copii, Abu Ahmed este deplasat pentru a treia oară de război.

”Această dată este cea mai îngrozitoare. Avioanele nu s-au oprit şi nici obuzele”, declară acest bărbat în vârstă de peste 40 de ani, întâlnit pe drum.

”Avem încă un lung drum de făcut, nu ştim unde ne ducem, însă vrem să se termine cu bombardamentele”, spune el.

Odată cu recrudescenţa ostilităţilor, peste 150.000 de persoane au fost deplasate din februarie în regiune, potrivit ONU.

Luni, secretarul general al ONU Antonio Guterres i-a îndemnat pe beligeranţi să protejeze civilii, reclamând o ”dezescaladare urgentă”.

Tot luni, nouă civili au fost ucişi în raiduri ruse sau bombardamente ale regimului, a anunţat Observatorul Sirian al Drepturilor Omului (SOHR), precizând că bombardamentul intensiv continua marţi.

Unităţi din cadrul armatei au tras rachete contra ”teroriştilor” în nord-vestul provinciei Hama, în urma unor ”atacuri”, a anunţat la rândul său agenţia siriană oficială de presă Sana.

În acest sector, confruntări armate au făcut ravagii toată niaptea de luni spre marţi, până când forţe ale regimului au preluat, marţi, controlul asupra unui deal, potrivit SOHR.

Cel puţin 29 de jihadişti au fost ucişi, inclusiv membri HTS şi din Partidul Islamic din Turkestan, dar şi 24 de combatanţi care susţin regimul, potrivit unui nou bilanţ furnizat de SOHR.

De la 28 aprilie, cel puţin şapte spitale sau centre medicale au fost atinse de bombardamente, iar unele nu mai funcţionează, potrivit ONU. Nouă şcoli au fost, de asemenea, atinse, potrivit aceleiaşi surse.

”OFENSIVĂ LIMITATĂ”

Dominat de HTS, Idleb este ultimul bastion jihadist care scapă puterii lui Bashar al-Assad, după mai bine de opt ani de conflict devastator.

Majoritatea zdrobitoare a celor aproximativ trei milioane de locuitori trăieşte cu ajutoare umanitare. jumătate sunt deplasaţi, veniţi la Idleb după ce au fugit din alte bastioane rebele recucerite de regim.

Puterea siriană, susţinută de aliaţii săi de neclintit - Moscova şi Teheranul - şi-a multimplicat în ultimii ani victoriile în faţa insurgenţilor, până şi-a impus controlul asupra a aproape două treimi din ţară.

În mai multe rânduri, regimul şi-a subliniat hotărârea de a recuceri întreaga Sirie, sfâşiată din 2011 de un război care s-a soldat cu peste 370.000 de morţi şi a lăsat oraşe şi regiuni întregi în ruină.

Aron Lund, un expert de la think-tankul The Century Foundation, nu exclude ”o ofensivă limitată la Idleb, care să roadă anumite sectoare”, cu obiectivul de a ”slăbi HTS” sau de a obţine ”concesii specifice”.

Acesta este un scenariu cu atât mai plauzibil, cu cât două autostrăzi care trec prin Idleb - şi leagă teritoriile aflate în mâna regimului la Alep (nord), Hama (centru) şi Latakia (nord-vest) - nu au putut să fie redeschise până acum circulaţiei.

Un expert în Siria, Fabrice Balanche, vede şi el o ofensivă. ”partea de nord (a Idlebului) va mai rămâne încă o vreme un fief HTS la frontiera turcă”, însă ”armatei siriene îi va fi mai uşor să cucerească sudul”, apreciază el.

Iar o restabilire a circulaţiei pe cele două autoristrăzi va permite o gură de oxigen Alepului şi o reducere a costului transportului către oraş, relevă Balanche.

”Alepul rămâne izolat pentru că este privat de cea mai mare parte a zonei sale şi este rău legat cu restul Siriei”, adaugă el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.