Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat miercuri că Rusia şi-a schimbat poziţia cu privire la eliberarea foştilor comandanţi ai garnizoanei ucrainene de la Mariupol, după ce iniţial Moscova a avut o reacţie negativă în momentul în care cei cinci, foşti prizonieri de război - cantonaţi în Turcia, conform unui acord negociat - au plecat acasă săptămâna aceasta luaţi de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski în avionul său cu care a plecat de la Istanbul.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"La început, au existat unele declaraţii din partea Rusiei, dar după aceea, când au aflat despre anumite circumstanţe, situaţia a intrat pe o pistă pozitivă", a declarat preşedintele Erdogan la o conferinţă de presă susţinută la Vilnius, potrivit Reuters.

CITEȘTE ȘI UPDATE - Zelenski i-a adus acasă, într-un gest surpriză, pe comandanţii de la Azovstal eliberaţi de ruşi care ar fi trebuit să rămână în Turcia / Reacţia Kremlinului - VIDEO

Pe de altă parte, potrivit agenţiei ruse TASS, Recep Tayyip Erdogan a spus că intenţionează să discute mai mult pe această temă cu Vladimir Putin, atunci când se vor întâlni.

"Preşedintele Putin va vizita Turcia în luna august şi cred că vom avea ocazia să discutăm din nou aceste probleme cu el, în format individual", a subliniat liderul turc. Rugat de un jurnalist să comenteze detaliile extrădării luptătorilor din Ucraina, Erdogan a răspuns evaziv: "După aceea, totul depinde de Zelenski. Ucraina i-a luat pe aceşti comandanţi şi i-a dus în Ucraina. De aici încolo, totul depinde de ei".

TASS menţionează că la 9 iulie, a doua zi după ce comandanţii s-au întors în Ucraina, miniştrii de externe rus şi turc, Serghei Lavrov şi Hakan Fidan, au discutat telefonic despre situaţia eliberării lor. Potrivit ministerului rus, în urma discuţiei, care a avut loc la iniţiativa Turciei, părţile au reiterat necesitatea "păstrării şi consolidării caracterului de încredere al relaţiilor dintre Moscova şi Ankara", au discutat despre "ultimele evoluţii din jurul Ucrainei" şi despre perspectivele de cooperare în vederea asigurării securităţii alimentare globale "în contextul incapacităţii statelor occidentale" de a respecta acordul privind transportul cerealelor pe Marea Neagră, care expiră la 17 iulie.

CITEȘTE ȘI Lavrov a vorbit la telefon cu omologul turc, după ce Ankara a înfuriat Moscova trimiţându-i acasă cu Zelenski pe comandaţii Regimentului Azov

Turcia are dreptul absolut de a dezvolta relaţii cu Ucraina, dar Rusia speră că acestea nu vor fi îndreptate împotriva Moscovei, a declarat purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov. El a caracterizat relaţiile ruso-turce ca fiind strânse şi reciproc avantajoase, dar a recunoscut că există unele dezacorduri în anumite chestiuni, scrie TASS.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.