Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunţat sâmbătă, după summitul G20 de la Hamburg, că Turcia nu va ratifica Acordul pentru Climă de la Paris, dacă nu sunt respectate promisiunile care i-au fost făcute, relatează Haaretz.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„După pasul făcut de America, poziţia pe care o adoptăm este în direcţia de a nu-l trece prin Parlament”, a spus Erdogan.

Comunicatul final al summitului G20 prevede că toţi membrii, cu excepţia Statelor Unite, vor respecta planul de combatere a încălzirii globale, dar iau notă de retragerea preşedintelui SUA din iniţiativă.

Însă imediat după summit, Erdogan, care a discutat cu Trump în marja evenimentului, a spus că Turcia nu mai este un actor sigur şi a sugerat că şi alţi membri G20 au îndoieli.

„Fără supărare, dar nu îl vom trece în Parlamentul nostru până când nu sunt respectate promisiunile care ne-au fost făcute”, susţine preşedintele turc că le-a spus celui francez, Emmanuel Macron, şi cancelarului german Angela Merkel.

Potrivit lui, predecesorul lui Macron, Francois Hollande, i-a promis că Turcia va fi încadrată ca economie în curs de dezvoltare, nu dezvoltată – ceea ce ar însemna că Ankara ar primi bani de la un fond global pentru climă. Ca economie dezvoltată, Turcia ar trebui să contribuie la acest fond.

Acordul de la Paris, semnat de SUA şi alte 187 de ţări, este menit să ţină creşterea temperaturii globale “mult sub” 2 grade Celsius faţă de nivelul preindustrial. Numai Siria şi Niacaragua nu au semnat acordul. Statele Unite au anunţat luna trecută că se retrag din acord. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.