Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat vineri că este de aceeaşi părere cu liderul rus Vladimir Putin că ar trebui extins acordul care să permită exportul de cereale ucrainene pe Marea Neagră, însă Kremlinul a precizat ulterior că nu a făcut declaraţii în acest sens.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Întrebat de reporteri, Erdogan a spus că speră că acordul va fi prelungit după data limită actuală, 17 iulie, ca rezultat al eforturilor Naţiunilor Unite şi ale Turciei.

„Ne pregătim să-l găzduim pe domnul Putin în Turcia în august. Suntem de acord cu extinderea Coridorului pentru cereale al Mării Negre”. a spus.vineri preşedintele Recep Tayyip Erdogan, citat de agenţia Anadolu.

Menţionând că secretarul general al Naţiunilor Unite (ONU), Antonio Guterres, i-a trimis şi o scrisoare lui Putin, Erdogan a spus: „Sper că prin această scrisoare,vom asigura extinderea acordului pentru coridorul pentru cereale, cu eforturile comune ale noastre şi ale Rusiei. Şi, astfel, vom continua să rezolvăm problemele ţărilor africane sărace, slab dezvoltate, împreună cu domnul Putin.”, a adăugat Erdogan.

Rusia nu a făcut nicio declaraţie cu privire la prelungirea „acordului pentru cereale”, a declarat ulterior pentru Interfax purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov. „Nu am făcut nicio declaraţie în acest sens”, a spus Peskov reacţionând la informaţiile apărute în presă că Vladimir Putin ar fi fost de acord să prelungească acordul.

Comisia Europeană ajută Naţiunile Unite şi Turcia să încerce să extindă acordul şi este deschisă să „exploreze toate soluţiile”, declarase joi un purtător de cuvânt al Uniunii Europene.

ONU şi Turcia au intermediat Iniţiativa pentru cereale de la Marea Neagră negociind cu Rusia şi Ucraina în iulie 2022 pentru a contribui la atenuarea crizei alimentare globale agravate de invazia şi blocarea porturilor ucrainene de către Moscova. Ucraina şi Rusia sunt printre principalii exportatori de cereale din lume.

CITEȘTE ȘI ONU se străduieşte, cu ajutorul UE, să salveze acordul pentru transportul cerealelor pe Marea Neagră înainte de termenul-limită de luni. Putin spune că Rusia iese din acord, dacă nu-i sunt îndeplinite cererile

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.