Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan şi omologul său american, Donald Trump, s-ar putea întâlni faţă în faţă în curând, în Turcia sau cu ocazia summit-ului G20 din Japonia din iunie, a informat un oficial turc, conform Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Oficialul a afirmat că Erdogan l-a invitat pe Trump în Turcia şi au existat „semnale pozitive” că preşedintele american va accepta invitaţia.

„Lucrăm la calendar acum. Avem semnale pozitive însă nu a fost stabilit momentul întâlnirii. S-ar putea întâlni pe marginile summit-ului G20 din Japonia. Pentru o vizită bilaterală, încă aşteptăm o dată”, a afirmat el.

Relaţiile dintre Statele şi Turcia s-au deteriorat recent, în principal din cauza faptului că Ankara plănuieşte să achiziţioneze sistemul de rachete rus S-400, despre care Washingtonul susţine că nu este compatibil cu reţeaua defensivă a NATO şi ar reprezenta o ameninţare pentru avioanele F-35 pe care Turcia plănuieşte să le cumpere de la SUA.

Secretarul de Stat american Mike Pompeo şi alţi senatori americani importanţi au avertizat Turcia că va fi sancţionată dacă va achiziţiona rachetele S-400. Turcia susţine că, fiind stat membru NATO, acest sistem nu reprezintă o ameninţare şi că sancţiunile americane nu ar trebui aplicate.

Ministrul Finanţelor din Turcia, Berat Albayrak, ginerele lui Erdogan, s-a întâlnit în aprilie cu Trump şi cu ginerele său Jared Kushner. Nu există detalii cu privire la discuţie însă conform presei turce Albayrak a declarat că Trump „înţelege clar nevoia Turciei pentru rachetele S-400”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.