Preşedinţii rus Vladimir Putin şi turc Recep Tayyip Erdogan au lansat în mod oficial, printr-o videoconferinţă, şantierul celui de-al treilea dintre cele patru reactoare ale Centralei Nuclerare de la Akkuyu, în sudul Turciei, o ceremonie în care şi-au afişat ”prietenia”, relatează Euronews.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Centrala este construită de către gigantul rus Rosatom.

”Dialogul strâns pe care l-am stabilit cu stimatul meu prieten joacă un rol-cheie nu numai în relaţiile bilaterale, dar şi în apărarea păcii şi stabilităţii în regiune”, a declarat Erdogan.

”Din Libia în Nagorno Karabah, în Siria şi în alte probleme am putut vedea pe teren rezultatele cooperării turco-ruse”, a subliniat el.

”Implementarea cu succes a acestui proiect-far, fără exagenrare, va conduce cooperarea bilaterală în sectorul energiei la un nou nivel şi va contribui la avansarea parteneriatului ruso-turc în toate aspectele, favorizând consolidarea prieteniei şi cooperării reciproce între popoarele şi ţările noastre”, a declarat, la rândul său liderul de la Kremlin.

Construcţia Centralei Nucleare de la Akkuyu, evaluată la 20 de miliarde de dolari, a devenit unul dintre simbolurile unei încălziri a relaţiilor Ankarei cu Moscova.

Darea în folosinţă a acestei centrale este prevăzută în 2023.

Ea urmează să asigure, potrivit preşedintelui turc, 10% din cererea de electricitate a Turciei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.