Preşedintele rus Vladimir Purtin şi omologul său turc Recep Tayyip Erdogan, a cărui ţară face parte din NATO, au dscutat în weekend la telefon despre revendicările Moscovei privind Alianţa nord-Atlantică şi criza în centrul căreia se află Ucraina, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Preşedinţia trucă a anunţat că cei doi preşedinţi au discutat duminică despre ”măsuri de luat în vederea unei îmbunătăţiri a relaţiilor” între cele două ţări.

Kremlinul a anunţat că cei do lideri cu ”confirmat intenţia unei consolidări a parteneriatului reciproc benefic al Rusiei şi Turciei.

Însă Moscova precizează că Putin şi Erdogan au ”evocat, de asemenea, probleme internaţionale, inclusiv propuneri binecunoscute de a pune pe picioare acorduri formalizate legal care să garanteze securitatea Federaţiei ruse, dar şi situaţia din Caucaz şi probleme de rezolvare a crizelor din Siria şi Libia”.

Rusia lui Putin şi Turcia lui Erdogan întreţin relaţii de parteneriat, în pofida interselor divergente sau concurente în diverse probleme, precum Siria sau Libia, în care sunt actori majori.

Cele două ţări s-au aflat, de asemenea, în umbra unui conflict recent în Caucaz, între Azerbaidjanul turcofon şi enclava separatistă azeră Nagorno Karabah, susţinută de Armenia, o ţară care găzduieşte o bază militară rusă.

Tensiunile au crescut recent între Moscova şi Ankara în criza ucraineană, după ce Putin i-a reproşat omologului său turc faptul că a furnizat armate ucrainene drone înarmate, folosite împotriva separatştilor proruşi în estul Ucrainei.

În schimb, în contextul în care Occidentul îşi exprimă de săptămni de zile îngrijorarea faţă de o intervenţe rusă în Ucraina şi acuză Moscova de comasarea unor trupe şi blindate în apropiere de zone de frontieră, Ankara a reproşat săptămâna trecută Kremlinului faptul că prezintă revendicări ”uniilaterale” cu privire la NATO.

Rusia, care neagă orice plan de invadare a Ucrainei, a prezentat la 17 decembrie două propuneri de tratat vizând limitatea influenţei Statelor Unite şi a NATO în vecinătatea sa.

Cele două texte prevăd o interzicere a extinderii NATO, mai ales în Ucraina, şi a înfiinţării oricăror baze americane în ţări din fostul spaţiu sovietic.

Această problemă este discutată la telefon de două luni de către Vladimir Putin şi omologul său american Joe Biden, care ameninţă Rusia cu măsuri de retorsiune dure în cazul unei intervenţii militare în Ucraina.

Ea urmează să fie discutată la 12 ianuarie în cadrul Consiliului NATO-Rusia, o instanţă de consultare înfiinţată în 2002.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.