Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat miercuri că Israelul este un "stat terorist" care comite crime de război şi încalcă dreptul internaţional în Gaza, înăsprindu-şi criticile repetate la adresa liderilor israelieni, dar şi a susţinătorilor lor din Occident, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Vorbind cu două zile înainte de o vizită planificată în Germania unde se va întâlni cu cancelarul Olaf Scholz, Erdogan a spus că intervenţia militară a Israelului împotriva grupării militante palestiniene Hamas a inclus "cele mai perfide atacuri din istoria omenirii", cu sprijin "nelimitat" din partea Occidentului.

El a cerut ca liderii israelieni să fie judecaţi pentru crime de război la Curtea Internaţională de Justiţie de la Haga şi a reiterat opinia sa - şi poziţia Turciei - că Hamas nu este o organizaţie teroristă, ci un partid politic care a câştigat alegerile în trecut.

Spre deosebire de Turcia, aliaţi ai acesteia din NATO precum Marea Britanie şi Statele Unite, dar Uniunea Europeană şi unele state arabe consideră că Hamas este un grup terorist. Ankara îi găzduieşte pe unii membri ai Hamas şi susţine o soluţie cu două state pentru rezolvarea conflictului israeliano-palestinian.

"Prin sălbăticia cu care bombardează civilii - pe care i-a forţat să îşi părăsească locuinţele - în timp ce aceştia se mută, se foloseşte literalmente terorismul de stat", a declarat Erdogan în Parlament, referindu-se la Israel. "Spun acum, cu inima împăcată, că Israelul este un stat terorist", a conchis liderul de la Ankara.

"Nu ne vom sfii niciodată să exprimăm adevărul - că membrii Hamas care îşi protejează pământurile, onoarea şi vieţile în faţa politicilor de ocupaţie sunt luptători ai rezistenţei - doar pentru că unii oameni se simt inconfortabil cu acest lucru", a mai spus el.

Călătoria lui Erdogan în Germania va fi prima sa vizită într-o ţară occidentală de când Israelul a început să bombardeze Gaza, la 7 octombrie, ca răspuns la atacurile Hamas. Germania şi-a exprimat solidaritatea puternică cu Israelul, îndemnând în acelaşi timp această ţară să se concentreze pe limitarea impactului operaţiunilor sale militare asupra populaţiei civile din Gaza.

"Occidentul, şi anume Statele Unite, din nefericire, încă vede această problemă pe dos", a declarat miercuri Erdogan.

El i-a cerut premierului Benjamin Netanyahu să anunţe dacă Israelul deţine sau nu arme nucleare şi a adăugat că Netanyahu va fi în curând "alungat" din funcţie.

El a comparat conflictul dintre Israel şi palestinieni cu un război între lumea creştină şi cea musulmană, spunând că lupta este "o chestiune de cruce şi semilună", deşi Israelul are o populaţie preponderent evreiască.

Ankara va lua măsuri pentru a se asigura că acei colonişti israelieni din teritoriile palestiniene ocupate sunt recunoscuţi ca "terorişti", a adăugat el.

"Nu vom primi lecţii de moralitate de la preşedintele Erdoğan, un om cu un bilanţ îngrozitor în ceea ce priveşte drepturile omului. Israelul se apără împotriva teroriştilor brutali din Hamas-ISIS, unora dintre ei fiindu-le permis să opereze sub acoperişul lui Erdoğan", a reacţionat, de la Ierusalim, liderul opoziţiei israeliene, Yair Lapid.

De asemenea, înainte de vizita pe care urmează să o facă în Germania, preşedintele turc Recep Tayyip Erdoğan a sunat-o miercuri pe Giorgia Meloni şi i-a spus premierului italian că Ankara se aşteaptă la sprijinul Romei pentru o încetare a focului în Gaza, potrivit The Guardian. Meloni i-a transmis că Turcia are un rol crucial în eforturile de a împiedica extinderea războiului dintre Israel şi Hamas la restul regiunii şi a cerut o dezescaladare rapidă. "Premierul a făcut apel la o dezescaladare rapidă a conflictului, care nu trebuie să se extindă în restul regiunii, şi a subliniat rolul crucial pe care Turcia îl joacă în acest context", arată un comunicat al guvernului italian.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.