Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a somat miercuri forţele kurde să depună armele şi să se retragă din nordul Siriei, respingând astfel îndemnul la un armistiţiu al preşedintelui american Donald Trump, care şi-a trimis în Turcia vicepreşedintele, Mike Pence, cu scopul de a-i smulge un acord, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Într-un gest sfidător, Erdogan a anunţat că nu se va înâlni cu delegaţia americană condusă de Mike Pence şi secretarul de Stat american Mike Pompeo, acceptând să stea de vorbă doar cu omologul său, Donald Trump.

La exact o săptămână de la lansarea acesteia, ofensiva turcă împotriva miliţiei kurde Unităţile Protecţiei Poporului (YPG) a refăcut deja cărţile în nordul Siriei - noul epicentru al războiului care sfâşie ţara din 2011.

În urma unui acord cu forţele kurde, regimul lui Bashar al-Assad a revenit în regiunile asupra cărora nu deţinea controlul de ani de zile, iar Moscova a început să umple golul lăsat de retragerea forţelor americane.

După ce preşedintele american a părut să dea iniţial undă verde operaţiunii turce, el a îndemnat apoi Ankara să îşi înceteze ofensiva şi a autorizat sancţiuni contra Turciei.

În acest context, Trump a decis să-i trimită miercuri în Turcia pe Pence şi Pompeo cu misiunea de a obţine un armistiţiu.

Însă preşedintele turc a anunţat miercuri, la Sky News, că oficialii americani vor fi primiţi doar ”de omologii lor” turci, adăugând că el va vorbi numai cu Trump.

Erdogan a exclus deja ”să se aşeze la masa teroriştilor”, o expresie prin care desemnează YPG, şi subliniază că, pentru ca ofensiva să se încheie, este necesar ca toate forţele kurde să se dezarmeze şi să se retragă.

”SĂ SE RETRAGĂ”

”Imediat, în această (miecuri) seara , toţi teroriştii să depună armele şi echipamentele, să-şi distrugă toate fortificaţiile şi să se retragă din zona de securitate pe care am stabilit-o noi”, a declarat Erdogan.

Obiectivul afişat al operaţiunii turce este să creeze o ”zonă de securitate” de 32 de kilometri lăţime de-a lungul frontierei, care să permită depărţirea acesteia de zonele YPG şi reptarierea unei prţi a celor 3,6 milioane de refugiaţi sirieni instalaţi în Turcia.

Când combatanţii kurzi se vor fi retras de la ”Minbej, la frontiera irakiană, atunci operaţiuna noastră «Izvorul Păcii», care-i vizează numai pe terorişti, se va termina de la sine”, a declarat Erdogan.

Între timp, confruntări armate continuă să facă ravagii. Din oraşul turc de frontieră Ceylanpinar se auzeau miercuri dimineaţa numeroase explozii în oraşul Ras al-Ain, unde combatanţi kurzi încercau să respingă  asaltul forţelor Ankarei, potrivit unei corespondente AFP.

Turcia a lansat la 9 octombrie Operaţiunea ”Izvorul Păcii” împotriva YPG, o grupare susţinută de ţările occidentale din cauza rolului acesteia de prim-plan în lupta împotriva organizaţiei jihadiste SAtatul Islamic (SI).

Însă Ankara consideră această grupare, care domină coaliţia arabo-kurdă Forţele Democratice Siriene (FDS), drept o ”organizaţie teroristă”, din cauza legăturilor acesteia cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), care poartă o gherilă sângeroasă în Turcia.

Pentru a contracara ofensiva, forţele kurde au chemat în ajutor Damascul, care a desfăşurat trupe în nordul ţării, la Minbej şi Ras al-Ain, unde doi militari ai regimului au fost uciţi marţi seara de tiruri de artilerie rebele proturce, potrivit ONG-ului Obserbatorul Sirian al Drepturilor Omului (SOHR).

Potrivit SOHR, armata siriană şi combatanţii kurzi luptau împreună împotriva rebelilor susţinuţi de Ankara în confruntări armate violente, miercuri, la Ain Issa.

PUTIN ÎL INVITĂ PE ERDOGAN

În contextul în care desfăşurarea forţelor lui al-Assad, susţinut de Moscova, resprezintă un risc de confruntare - de anvergură - cu militarii turci şi trupele auxiliare siriene, preşedintele rus Vladimir Putin l-a invitat pe Erdogan în Rusia, a anunţat marţi Kremlinul.

Şefului statului turc a anunţat miercuri că această vizită ”se va realiza foarte probabil”, fără să facă alte precizări.

Poliţia Militară rusă efectuează ”misiuni de patrulare de-a lungul liniei de contact” între forţele siriene şi turce, în sectorul Minbej, potrivit Moscovei.

Erdogan, care a denunţat marţi ”târgul murdar” încheiat de forţele kurde cu al-Assad, a declarat miercuri că puţin contează, pentru el, ”cine dintre ruşi sau regim” ”scot YPG din Mainbej”.

În şapte zile, 71 de civili, 158 de combatanţi FDS şi 128 de combatanţi proturci au fost ucişi, potrivit SOHR. Ankara a deplâns moartea a şase militari în Siria şi a 20 de civili în tiruri de rachetă provenind din Siria vizând oraşe turce.

În plus, ofensiva a provocat exodul a 160.000 de persoane în nordul Siriei, potrivit ONU.

De asemenea, mai multe ţări europene au anunţat că se tem de evadarea în masă a unor jihadişti SI deţinuţi de kurzi, din cauza acestei ofensive.

Însă şeful diplomaţiei franceze Jean-Yves Le Drian a declarat miercuri că taberele în care sunt deţinuţi jihadiţti nu sunt ameninţate ”la ora actuală”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.