Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan îndeamnă, într-o convorbire la telefon cu Papa Francisc, să se impună sancţiuni internaţionale Israelului, cu scopul de a-l constrânge astfel să oprească ”masacrarea” palestinienilor, anunţă preşedinţia turcă, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”În cazul în care comunitatea internaţională nu pedepseşte Israelul, care comite o crimă împotriva umanităţii, prin sancţiuni, palestinienii vor continua să fie masacraţi”, i-a transkis Erdogan Suveranului Pontif, potrivit unui rezumat al preşedinţiei turce al convorbirii la telefon.

Recep Tayyip Erdogan, un apărător înfocat al cauzei palestiniene, îşi multiplică de mai multe  zile contactele cu lideri şi demnitari străini, într-o încercare de a opri o vastă ofensivă israeliană în Fâşia Gaza.

Ostilităţile în Fâşia Gaza au izbucnit la 10 mai, cu un baraj de proiectile trase de către mişcarea islamistă palestiniană armată Hamas către Israel, în semn de ”solidaritate” cu sute de manifestanţi palestinieni răniţi în ciocniri cu poliţia israeliană, la Ierusalimul de Est ocupat.

La originea acestor manifestaţii se află ameninţarea evacuării forţate a unor familii palestiniene în favoarea unor colonişti israelieni.

De la 10 mai, 197 de paestinieni au fost ucşi - inclusiv 58 de copii -, iar alţi peste 1.200 au fost răniţi în atacuri israeliene.

De partea israeliană, zece persoane au fost ucise - inclusiv un copil -, iar alte 294 de persoane au fost rănite în tiruri de proiectile din Fâşia Gaza.

Recep Tayyip Erdogan i-a transmis Papei Francisc că ”ocupantul israelian, care blochează accesul la Moscheea Al-Aqsa şi la Biserica Sfântului Mormânt (în Ierusalimul de Est) restrânge libertatea de cult şi ucide civili nevinovaţi pe pământul palestinian”, potrivit preşedinţiei turce.

”Această barbarie ameninţă, de asemenea, securitatea regională”, a adăugat el.

Erdogan îndeamnă comunitatea internaţională ”să dea israelului o lecţie descurajatoare, pe care o merită, şi să ia măsuri concrete în acest sens”.

Papa Francisc a avertizat duminică împotriva ”spiralei morţii şi distrugerii” în confruntări armate în Orientul Mijlociu, denunţând drept ”teribilă şi inacceptabilă” pierderea unor vieţi în acest conflict.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.