Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan şi prinţul moştenitor saudit Mohammed ben Salman au discutat joi la Jeddah "mijloace de a dezvolta" relaţiile dintre ţările lor, a anunţat agenţia de stat saudită SPA, citată de AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Erdogan a sosit joi în Arabia Saudită pentru prima sa vizită de la asasinarea la Istanbul a jurnalistului saudit Jamal Khashoggi în 2018, un caz care a răcit legăturile dintre cele două puteri regionale rivale. 

Mohammed ben Salmane şi Erdogan "au trecut" în revistă relaţiile turco-saudite şi mijloacele de a le dezvolta în toate domeniile", a subliniat agenţia SPA, după întâlnirea dintre cei doi. 

Vizita lui Erdogan, care s-a întâlnit şi cu regele Salman, vine în momentul în care Turcia se confruntă cu o gravă criză economică: lira turcească a scăzut cu 44% faţă de dolar în 2021, determinând inflaţia să urce la 61,1% în luna martie.

Această situaţie l-a determinat pe şeful statului turc să înăsprească legăturile cu vechii rivali, precum Egiptul şi Israelul, şi mai ales cu monarhiile bogate în petrol din Golf, între care Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite. 

Înainte de plecare de la Istanbul, Erdogan a spus că speră ca această vizită să "deschidă o nouă eră" în relaţiile turci-saudite. 

"Consolidarea cooperării în domeniile apărării şi finanţelor este în interesul nostru reciproc", a adăugat el.

Un responsabil turc a indicat pentru AFP sub anonimat că preşedintele Erdogan nu este de aşteptat să facă niciun anunţ oficial în timpul acestei vizite închise presei.

Cazul Khashoggi a răcit relaţiile între cele două ţări deja tensionate din 2017 şi blocada decretată Qatarului, aliatul Ankarei, de către Arabia Saudită. 

Jamal Khashoggi, editorialist critic în The Washington Post, a fost ucis şi mutilat pe 2 octombrie 2018 în consulatul saudit la Istanbul, atunci când a venit să solicite acte necesare pentru căsătoria cu logodnica sa de origine turcă. 

Pe atunci, preşedintele turc a acuzat "cele mai înalte niveluri ale guvernului saudit" că au comandat asasinatul. 

CIA, Senatul american şi un expert al ONU au estimat că prinţul moştenitor saudit a fost "responsabil" de asasinat. Trupul jurnalistului nu a fost niciodată găsit.

În iulie 2020, la Istanbul s-a deschis procesul a 26 de cetăţeni saudiţi, inclusiv două rude ale lui Mohammed bin Salman, acuzaţi de Turcia că l-ar fi asasinat pe Jamal Khashoggi, în absenţa părţilor interesate. Cinci au fost condamnaţi la moarte, pedeapsă comutată ulterior, iar opt inculpaţi au primit pedepse cuprinse între 7 şi 20 de ani de închisoare.

Dar la începutul lunii aprilie, justiţia turcă a decis în sfârşit să scape de cazul Khashoggi trimiţându-l înapoi autorităţilor saudite.

Vizita lui Erdogan este văzută ca o victorie de către oficialii saudiţi dornici să întoarcă pagina, potrivit analistului politic saudit Ali Shihabi.

Ultima vizită a lui Erdogan în Arabia Saudită datează din 2017, când preşedintele Turciei a încercat să medieze conflictul diplomatic dintre mai multe ţări din Golf şi aliatul Turciei Qatar.

După reconcilierea dintre statele din Golf de anul trecut, în regiune au avut loc diverse apropieri diplomatice în context post-pandemic.

În februarie, şeful statului turc a efectuat prima sa vizită oficială în Emiratele Arabe Unite, la câteva luni după cea la Ankara a prinţului moştenitor din Abu Dhabi, Mohammed bin Zayed, cele două ţări manifestându-şi dorinţa de a consolida legăturile economice.

Recep Tayyip Erdogan, aflat la putere de 19 ani ca prim-ministru şi apoi ca preşedinte, speră să fie reales la următoarele alegeri prezidenţiale, programate pentru iunie 2023.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.