Turcia este pregătită să găzduiască din nou negocieri de pace între Rusia şi Ucraina, la Istanbul, i-a spus preşedintele Recep Tayyip Erdogan omologului său rus Vladimir Putin într-o convorbire telefonică pe care au avut-o duminică, a anunţat Preşedinţia turcă, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Putin anunţase în cursul nopţii că propune discuţii directe cu Ucraina la Istanbul în vederea încheierii războiului.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a răspuns că Kievul este dispus să discute, dar Moscova trebuie mai întâi să fie de acord cu o încetare a focului.

Evenimente
26 mai Energy Road - Energie la tine acasă
10 iunie Perspectivele macroeconomice şi fiscale ale României

Putin a făcut propunerea într-o declaraţie televizată de la Kremlin, care a început după ora locală 1:30 a.m. duminică.

În convorbirea lor telefonică ulterioară, Erdogan a salutat anunţul lui Putin şi a spus că Turcia este pregătită să găzduiască negocieri care să conducă la o soluţie permanentă, potrivit unui comunicat de la biroul lui Erdogan.

Erdogan i-a spus, de asemenea, lui Putin că o încetare cuprinzătoare a focului ar crea mediul necesar pentru discuţiile de pace, se arată în comunicat.

Propunerea lui Putin pentru discuţii directe cu Ucraina a venit la câteva ore după ce marile puteri europene, inclusiv Franţa, au cerut la Kiev ca Rusia să accepte o încetare a focului necondiţionată de 30 de zile, altfel riscând să se confrunte cu noi sancţiuni „masive”.

Într-o convorbire separată cu preşedintele francez Emmanuel Macron, Erdogan a apreciat că a fost atins „un punct de cotitură istoric” şi că oportunitatea ar trebui să fie valorificată, potrivit biroului lui Erdogan.

La rândul său, Macron a subliniat „necesitatea” ca Rusia să fie de acord cu o încetare necondiţionată a focului de 30 de zile, potrivit sursei citate.

Turcia, membră NATO, a menţinut relaţii cordiale atât cu Kievul, cât şi cu Moscova de când Rusia a invadat Ucraina în februarie 2022. Turcia şi-a exprimat sprijinul pentru integritatea teritorială a Ucrainei şi i-a oferit acesteia ajutor militar, opunându-se în acelaşi timp sancţiunilor împotriva Rusiei.

Turcia a găzduit discuţii între Rusia şi Ucraina şi în martie 2022, la scurt timp după începerea invaziei ruse. Proiectul de acord discutat atunci ar fi obligat Ucraina să renunţe la ambiţiile sale de a adera la NATO şi să accepte statutul de neutralitate permanentă şi de ţară fără arme nucleare în schimbul unor garanţii de securitate din partea SUA, Rusiei, Chinei, Marii Britanii şi Franţei - cei cinci membri permanenţi ai Consiliului de Securitate al ONU.

Anunţând propunerea sa de dialog direct cu Kievul, Vladimir Putin a spus că cere ca negocierile să se reia „din punctul în care au fost întrerupte” în martie 2022. Moscova a susţinut tot timpul că ar fi ajuns atunci la un acord cu partea ucraineană, dar Kievul s-a retras brusc, la presiunile fostei administraţii a lui Joe Biden.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.