Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan a făcut apel la Germania să numească mişcarea predicatorului Fethullah Gulen ca fiind o organizaţie teroristă, scrie Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Turcia consideră că Gulen, stabilit în SUA, a orchestrat tentativa de lovitură de stat din 2016. Germania a mai respins o astfel de cerere, motivând că are nevoie de mai multe dovezi care să stabilească legătura dintre susţinătorii predicatorului, pe care Turcia îi numeşte Organizaţia Teroristă Gulenistă (FETO) şi tentativa de lovitură de stat.

„Aşteptarea noastră este ca Germania să numească FETO ca fiind responsabilă de tentativa de lovitură de stat, aşa cum a făcut şi Marea Britanie”, a scris Erdogan pe site-ul ziarului Frankfurter Allgemeine Zeitung.

„Avem ca scop intensificarea legăturilor economice şi comerciale. Pentru prosperitate şi viitorul ambelor ţări, lăsaţi-ne să ne urmărim interesele comune şi să ne reducem problemele”, a scris Erdogan, care va vizita Germania între 27 şi 29 septembrie.

Relaţiile dintre Germania şi Turcia s-au deteriorat după ce Erdogan a trimis la închisoare zeci de mii de persoane, printre care şi cetăţeni germani, ca urmare a unei tentative de lovitură de stat din 2016. Relaţiile s-au detensionat parţial în ultimele luni după ce Turcia a eliberat un jurnalist germano-turc şi a permis unui alt cetăţean german să părăsească ţara.

Germania găzduieşte trei milioane de cetăţeni cu rădăcini turce iar Berlinul este nemulţumit de influenţa lui Erdogan asupra etnicilor turci.

Oficialii l-au avertizat pe Erdogan să nu facă campanie când va deschide o moschee, sâmbătă la Koln.

Erdogan plănuieşte să se întâlnească cu cancelarul german, Angela Merkel, în fiecare dintre cele trei zile petrecute în Germania, dar oficialii ambelor ţări au declarat că un potenţial ajutor financiar pentru Turcia nu se află pe agenda discuţiilor. Berlinul insistă că printre subiectele importante care vor fi discutate se află şi situaţia drepturilor omului în Turcia.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.