Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunţat după întâlnirea de la Moscova cu Vladimir Putin intrarea în vigoare de joi, la miezul nopţii, a încetării focului în provincia siriană Idleb şi a avertizat că Ankara va riposta la orice atac al regimului, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"În această seară, începând de la miezul nopţii (21.00 GMT)  va intra în vigoare încetarea focului", a declarat Erdogan, adăugând că Ankara "îşi rezervă dreptul de a da replica oricărei forţe şi pretutindeni unui atac al regimului" de la Damasc.                

Întâlnirea dintre Putin şi Erdogan a intervenit în contextul în care zeci de militari turci au fost ucişi, în ultimele săptămâni, în confruntări armate intense în regiunea Idleb, ultimul bastion rebel şi jihadist în nord-vestul Siriei, unde Turcia a intervenit împotriva forţelor regimului lui Bashar al-Assad.

Al-Assad, susţinut de aviaţia rusă, a lansat în decembrie o ofenisivă la Idleb care a provocat o catastrofă umanitară - aproape un milion de persoane au fost deplasate către frontiera turcă.

Joi, cel puţin 15 civili, inclusiv un copil, au fost ucişi în atacuri aeriene ruse în Idleb, potrivit unui ONG, Observatorul Sirian al Drepturilor Omului (SOHR).

”Situaţia la Idleb s-a agravat atât de puternic încât este necesar să purtăm o discuţie personală şi directă”, a declarat Putin la începutul întâlnirii cu omologul său turc, la Kremlin.

După întâlnire, preşedintele rus Vladimir Putin a spus, alături de omologul său Tayyip Erdogan, că speră ca acordul lor să ducă la o încetare a acţiunilor militare în regiune Idlib din nord-vestul Siriei, ultimul centru al rebelilor din ţară.

”Îmi exprim speranţa că aceste acorduri vor fi o bază bună pentru o încetare activităţilor militare în zona de de-escaladare din Idlib şi oprirea suferinţei populaţiei paşnice şi a crizei umanitare în creştere”, a spus Putin.

Erdogan a declarat reporterilor că armistiţiul va intra în vigoare joi, la miezul nopţii.

”Vom lucra împreună pentru a acorda ajutor pentru sirienii care au nevoie”, a spus Erdogan, adăugând că Turcia îşi păstrează dreptul ”de a răspunde tuturor atacurilor regimului din teren”.

Rusia şi Turcia susţin forţe opuse în conflictul de nouă ani din Siria, Moscova susţinându-l pe preşedintele Bashar al-Assad, iar Turcia unele grupuri de rebeli. În ultimii ani, cele două ţări au convenit mai multe acorduri de încetare a focului în Idlib, care au eşuat.

Atacurile aeriene ruseşti au susţinut ofensiva preşedintelui Assad în Idlib care a declanşat, potrivit Naţiunilor Unite, cea mai gravă criză umanitară din acest război, care a dus la refugierea a milioane de oameni şi la uciderea unor sute de mii.

Armata rusă a respins orice discuţie despre criza refugiaţilor şi a acuzat Turcia de încălcarea legislaţiei internaţionale, prin deplasarea în Idlib a unor trupe suficient de numeroase pentru a forma o divizie mecanizată.

Turcia, care are a doua mare armată din NATO, a deplasat trupe şi echipamente în Idlib, în ultimele săptămâni, pentru a rezista avansului forţelor guvernamentale siriene şi a preveni venirea unui val de refugiaţi la graniţa sa sudică.

Rusia şi-a întărit la rândul ei trupele din Suria, pe mare şi în aer, înainte de discuţiile dintre Putin şi Erdogan.

Kremlinul a anunţat că cei doi lideri au discutat singuri timp de trei ore, înainte să fie se alpture alţi oficiali.

Cei doi preşedinţi au mai convenit crearea unui coridor sigur în apropiere de autostrada M4, care traversează Idlib de la est la vest, şi să organizeze patrule mixte de-al lungul şoselei, începând din 15 martie.

Într-un comunicat comun citit de miniştrii de Externe turc şi rus, cele două părţi afirmă că acest coridor va fi de şase kilometri la nord şi 6 kilometri la sud de M4, ceea ce va avansa prezenţa rusă către nordul regiunii Idlib.

Aceştia au spus că miniştrii Apărării vor stabili parametrii coridorului în termen de şapte zile.

În luptele care au mărit probabilitatea unei confruntări directe între Rusia şi Turcia, au murit în ultima lună 60 de soldaţi turci, dintre care unul joi.

Putin şi-a exprimat regretul în faţa lui Erdogan în privinţa morţii recente a 34 de soldaţi turci, în urma unui atac aerian, afirmând că armata siriană nu a ştiut unde se află aceştia.

Înaintea discuţiilor, cel puţin 16 civili au fost ucişi când Rusia a atacat aerian un grup de refiguaţi din apropierea oraşului Maarat Misrin din Idlib, potrivit unor lucrători civili care au ajutat la înlăturarea dărâmăturilor şi căutarea de supravieţuitori.

Rusia neagă ţintirea civililor.

Doi martori au declarat că au văzut noi trupe turceşti în Idlib, iar agenţia de presă rusă RIA a relatat că rebelii au reluat bombardarea oraşului strategic Saraqeb din Idlib, unde se află poliţia militară rusă.

Turcia găzduieşte circa 3,6 milioane de refugiaţi sirieni şi afirmă cu nu poate să primească mai mulţi. Pentru a obţine mai mult sprijin şi mai multe fonduri din partea Europei pentru Idlib, Ankara a anunţat săptămâna trecută că nu va mai respecta un acord din 2016, în urma căruia a oprit migranţii care veneau spre Uniunea Europeană, în schimbul unui ajutor de mai multe miliarde de euro.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.