Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan consideră că întâlnirea sa cu omologul său american Joe Biden la 14 iunie a permis deschiderea unei ”noi ere” între cele două ţări, după ani de tensiuni, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Credem că am deschis poarta unei noi ere cu Statele Unite, pe o bază  pozitivă şi constructivă”, a declarat Erdogan presei luni, după ce a prezidat o reuniune de Cabinet.

”Singura cerere a Turciei (adresată Washingtonului) este să-i fie respectată suveranitatea politică şi economică şi să fie susţinută în lupta împotriva organizaţiilor teroriste”, a adăugat el.

Erdogan a anunţat că vrea să profite de ”atmosfera pozitivă” care a caracterizat, în opinia sa, întâlnirea sa cu Biden, pentru a ”consolida canalele dialogului” între cele două ţări.

Cei doi lideri s-au întâlnit la 14 iunie, în marja unui summit NATO, la Bruxelles, pentru prima oară de la intrarea în funcţie a lui Joe Biden.

Mai multe subiecte de dezacord între Ankara şi Washington tensionează relaţiile între cei doi aliaţi - de la achiziţionarea de către Turcia a unui sistem de apărare antiaerian rusesc de tip S-400, la susţinerea americană a unor miliţii kurde siriene şi refuzul american de a-l extrăda pe predicatorul Fethullah Gülen, acuzat de orchestrarea loviturii de stat militare eşuate din 2016 care l-a vizat pe Erdogan.

După livrarea Turciei a primei baterii a sistemului rusesc de apărare antiaeriană de tip S-400, Statele Unite au exclus Ankara din programul produceriiavionului invizibil de tip F-35, subliniind că rachetele ruseşti ar putea pătrunde secretele tehnologice ale acestuia şi că nu sunt compatibile cu dispozitivele NATO.

Turcia cere de atunci neîncetat Statelor Unite să reintre în acest program, apreciind că desfăşurarea S-400 nu va avea niciun impact asupra sistemului apărării NATO.

Relaţiile turco-americane s-au deteriorat după ce Biden i-a succedat, în ianuarie, la Casa Albă lui Donald Trump, un aliat al lui Erdogan.

Biden a recunoscut recent genocidul armean al Imperiului Otoman, în Primul Război Mondial, înfuriind Ankara.

În cadrul întâlnirii lor la NATO, Erdogan a evocat cu omologul său american modalităţi ale unei eventuale rămâneri a forţelor turce prezente în Afganistan, după retragerea americană, până la 11 septembrie.

În acest sens, Washingtonul a salutat un ”angajament clar” al Turciei de a juca ”un rol-cheie” în securizarea aeroportului din kabul, după retragerea trupelor americane şi străine din această ţară devastată de război.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.