”Principalii vinovaţi de masacrele din (Fâşia) Gaza sunt occidentalii. Cu excepţia câtorva conştiinţe care au ridicat vocea, (aceste) masacre sunt în totalitate opera Occidentului”, a acuzat preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan la un ”miting de susţinerea Palestinei”, la care au luat parte câteva sute de mii de oameni, pe fostul Aeroport Atatürk, la Istanbul, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Într-un discurs virulent, şeful statului turc a interpelat puterile occidentale, pe care le suspectează de ”crearea unei atmosfere de cruciadă” împotriva musulmanilor.

”Întreb Occidentul: veţi crea o nouă atmosferă de cruciadă împotriva Semilunei?”, emblema religiei musulmane, a lansat el.

”Oricine ştie că Israelul nu poate face un pas fără ei”, a tunat el, acuzând marile puteri din Occident de faptul că nu au îndemnat la un armistiţiu.

”Aţi plâns copiii ucşi iîn Ucraina. Ce e cu tăcerea asta faţă de copiii din (Fâşia) Gaza?”, a lansat el.

”ISRAELULE, VĂ DECLARĂM ÎN FAŢA ÎNTREGII LUMI CRIMINAL DE RĂZBOI”

Recep Tayyip Erdogan a dat asigurări că la miting participă 1,5 milioane de oameni şi a acuzat Israelul de ”crimne de război”.

”Israelule, vă declarăm în faţa întregii lumi criminal de război”, a declarat şeful statului turc.

”Israelule, voi sunteţi ocupanţii, invadatorii”, a tunat el.

”Bineînţeles, fiecare ţară are dreptul să se apere, dar unde este dreptatea? Ceea ce se întâmplă în (Fâşia) Gaza nu este autopărare, ci un masacru”, a continuat preşedintele turc.

Aceste declaraţii au deteminat Isralul să-şi retragă diplomaţii din Turcia.

”Având în vedere declaraţiile grave din Turcia, am ordonat chemarea reprezentanţilor diplomatici, pentru a reevalua relaţiile dintre Israel şi Turcia”, a anunţat ministrul israelian de Externe Eli Cohen într-o postare, sâmbătă seara, pe X.

Israelul a cerut, la 19 octombrie, diplomaţilor săi aflaţi în post în Turcia să părăsească temporar această ţară, ”ca măsură de securitate”.

Preşedintele turc i-a îndemnat pe israelieni la dialog.

”Ascultaţi-ne apelurile la dialog, faceţi un pas în direcţia bună pentru voi şi copiii voştri. Noi credem că nu vor exista perdanţi într-o pace dreaptă”, a îndemnat el.

Recep Tayyip Erdogan şi-a înăsprit tonul, în ultimele zile, împotriva bombardamentelor Istraelului în Fâşia Gaza ca represalii faţă de atacul sângeros al Hamas la 7 octombrie, soldat cu 1.400 de morţi.

El a anunţat miercuri că renunţă la toate planurile sale de a efectua o vizită în Israel şi a denunţat incapacitatea Occidentlui de a opri Războiul din Fâşia Gaza, unde peste 7.700 de palestinieni au fost ucişi, potrivit Ministerului Sănătăţii al Hamas.

”Hamasul nu este o grupare teroristă, este o grupare de eliberatori care-şi apără pământul”, declara el, înfuriind Israelul.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.