Preşedintele turc Tayyip Erdogan i-a spus lui Vladimir Putin, într-o convorbiri telefonică pe care au avut-o joi, că eforturile de pace în războiul dintre Rusia şi Ucraina ar trebui să fie susţinute de o încetare a focului "unilaterală" şi de o "viziune pentru o soluţie echitabilă", a anunţat joi Preşedinţia turcă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Amintind că negocierile în legătură cu războiul dintre Rusia şi Ucraina au dat rezultate pozitive în ceea ce priveşte iniţiativele privind coridorul de cereale, schimbul de prizonieri şi zona sigură din jurul centralei nucleare din Zaporojie, preşedintele Erdoğan a declarat că apelurile la pace şi negocieri ar trebui să fie susţinute de o declarare unilaterală de încetare a focului şi de viziunea unei soluţii echitabile”, arată comunicatul postat pe site-ul Preşedinţiei Turciei.

Preşedinţia turcă mai spune în comunicat că cei doi lideri au discutat despre energie şi despre coridorul de cereale de la Marea Neagră.

"Preşedintele Erdogan a declarat că s-a consolidat şi continuă să se consolideze infrastructura pentru înfiinţarea unui centru de gaze naturale în Turcia şi se urmăreşte finalizarea foii de parcurs în acest sens cât mai curând posibil şi luarea de măsuri concrete în vederea punerii în aplicare”, menţionează comunicatul.

În ceea ce priveşte Siria, Erdogan i-a spus lui Putin că trebuie luate măsuri concrete pentru a-i îndepărta pe militanţii kurzi din regiunea de frontieră siriană.

"Preşedintele Erdoğan a subliniat că ar trebui să se ia măsuri concrete pentru a elimina organizaţia teroristă PKK/PYD/YPG din regiunile de frontieră ale Turciei, în special din Tel Rifat şi Manbij, şi a declarat că regimul ar trebui să fie constructiv şi să pună în aplicare anumite măsuri în procesul politic pentru a obţine rezultate concrete în Siria", arată comunicatul Ankarei.

Kremlinul încă nu a publicat pe site-ul său un comunicat referitor la convorbirea lui Vladimir Putin cu Recep Ergodan.

Preşedintele Turciei ar urma să vorbească în cursul zilei şi cu liderul ucrainean, Volodimir Zelenski.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.