Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a decretat ziua de 15 iulie zi de sărbătoare naţională, în vederea comemorării persoanelor care şi-au pierdut viaţa în timpul tentativei de lovitură de stat, relatează The Associated Press.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Această zi va fi marcată anual drept "Ziua Memoriei Martirilor", a anunţat Erdogan joi seară, într-o conferinţă de presă pe care a susţinut-o la Ankara.

"De la civili şi până la poliţişti, generaţiile viitoare nu vor uita niciodată eroii care au luptat pentru democraţie pe 15 iulie", a spus preşedintele turc.

Guvernul a anunţat că în timpul tentativei de lovitură de stat au fost ucişi 246 de susţinători ai regimului - atât membri ai forţelor de securitate, cât şi civli -, dar şi 24 de pucişti.

Pe de altă parte, premierul turc Binali Yildirim a apreciat vineri că nu toţi cei care se află în spatele puciului eşuat au fost reţinuţi în operaţiunile de după această încercare de răsturnare a regimului. Există "un risc ca nişte nebuni să acţioneze din răzbunare şi o respingere a înfrângerii", a declarat şeful Guvernului pentru presă la Ankara.

Yildirim a criticat Statele Unite pentru că cer probe în vederea unei extrădări a predicatorului Fethullah Gulen, pe care Ankara îl acuză că a incitat puciul. "Nu mai susţineţi sălbatici care trec cu tancuri peste cetăţeni, care mitraliază oameni de la sol şi din aer", a îndemnat premierul turc.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.