Preşedintele Recep Tayyip Erdogan a declarat luni dimineaţă că autorităţile turce au dovezi în ceea ce priveşte colaborarea dintre cei 24 de primari demişi în municipalităţile kurde din sud-estul ţării şi militanţii kurzi, iar aceştia trebuiau chiar să fie demişi mult mai devreme. De asemenea, proteste violente au izbucnit în urmă cu o zi în sud-estul Turciei, iar autorităţile au intervenit cu gaze lacrimogene şi tunuri de apă împotriva manifestanţilor kurzi, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”În opinia mea este un pas luat mult prea târziu. Ar fi trebuit să facem asta mai devreme şi chiar am recomandat o asemenea măsură. Ei au trimis sprijinul primit către munţi, însă totul a ieşit la lumină. Executivul nostru a luat această decizie pe baza tuturor doveziilor existente”, a declarat liderul turc.

Guvernul a numit deja noi administratori în 24 de municipalităţi kurde, în vreme ce HDP - pricipalul partid de opoziţie pro-kurd - a condamnat o lovitură de stat la nivel administrativ.

“Această reorganizare ilegală, care dispreţuieşte voinţa poporului şi face inutile autorităţile locale alese şi instituţiile nu are pentru noi nicio bază”, a anunţat HDP.

Alţi patru primari demişi – trei din partidul preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, AKP, şi unul din Partidul Acţiunii Naţionaliste (MHP) – au fost acuzaţi de presupusele legături cu imamul de opoziţie Fethullah Gulen, pe care autorităţile turce îl acuză că a orchestrat lovitura de stat eşuată din noaptea de 15-16 iulie.

Săptămâna trecută, preşedintele turc a susţinut că campania guvernamentală împotrivamilitanţilor Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK) este mai mare ca niciodată, iar eliminarea fucţionarilor publici care au legături cu militanţii kurzi este un pas considerat esenţial.

Ambasada SUA a declarat duminică că deşi respectă dreptul Turciei de a combate orice formă de terorism, speră ca numirea unor administratori guvernamentali să fie doar o măsură temporară, pentru că localnicii trebuie să-şi aleagă reprezentanţii.

Turcia, stat membru NATO, se confruntă cu numeroase ameninţări. Ca membru al unei coaliţii conduse de Statele Unite se luptă cu Statul Islamic în Siria şi Irak. Însă, Erdoga a declarat război şi militanţilor PKK din sud-estul ţării, după ce un armistiţiu care a durat doi ani şi jumătate a eşuat în iulie 2015, ceea ce a dus la cele mai sângeroase violenţe între cele două tabere din anii ’90 încoace.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.