Episcopii americani romano-catolici vor discuta săptămâna aceasta dacă politicienii, inclusiv preşedintele Joe Biden, ar trebui să primească împărtăşanie în contextul în care susţin avortul şi drepturile LGBTQ, o dezbatere care a divizat clerul şi a dezvăluit rupturi culturale interne, potrivit Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Biden, al doilea catolic care a ocupat funcţia de preşedinte al SUA, un democrat, i-a alarmat pe unii lideri ai bisericii cu faptul că sprijină  drepturile de căsătorie între persoane de acelaşi sex şi avortul, opinii despre care, spun ei, sunt în neconcordanţă cu învăţăturile bisericeşti. 

La întâlnirea lor anuală virtuală de miercuri până vineri, Conferinţa Episcopilor Catolici va decide dacă va cere Comisiei pentru doctrină să elaboreze un document didactic pe tema comuniunii, un sacrament central pentru credinţa romano-catolică. 

Dacă la conferinţă se decide ca această Comisie să pună în funcţiune documentul, ar însemna o mustrare simbolică pentru cei care susţin opinii contrare învăţăturii bisericenţti, inclusiv pentru Biden şi alţi catolici care susţin căsătoriile între persoane de acelaşi sex şi dreptul de a avorta. 

Purtătorul de cuvânt de la Casa Albă a refuzat să comenteze. 

În 2004, conferinţa a publicat o declaraţie în care se precizează că episcopii individuali ar putea decide dacă refuză comuniunea politicienilor catolici care susţin dreptul de a avorta.

Conform Catehismului Bisericii Catolice, întreruperea intenţionată a sarcinii de către o femeie este "grav contrară legii morale" şi că dragostea conjugală ar trebui împărtăşită între bărbaţi şi femei, nu între oameni de acelaşi sex.

Biden, fost vice-preşedinte şi senator al SUA, a devenit un avocat ferm al drepturilor LGBTQ în ultimii zece ani. Din ianuarie, a anulat restricţiile federale privind pastilele pentru avort pentru a le face mai accesibile şi a propus un proiect de buget care, pentru prima oară în 45 de ani, nu interzice finanţarea avorturilor din fonduri federale în 2022. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.