Uciderea unui afroamerican, Jason Walker, în vârstă de 37 de ani, de către un poliţist alb, Jeffrey Hash, în circumstanţe confuze provoacă agitaţie la Fayetteville, în North Carolina, în sud-estul Statelor Unite, unde s-au adunat rude ale vctimei şi locuitori, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Celebrul avocat Ben Crump, care a apărat numeroase victime ale violenţei poliţiştilor, şi familia lui Jason Walker au organizat o ”adunare pentru dreptate” joi, la ora locală 20.00 (3.00, ora României) în acest oraş din North Carolina.

Cu pumnul ridicat, avocatul a repetat de 20 de ori ”Jason Walker matters” (”Jason Walker contează”), într-o biserică din Fayetteville, a cărui audienţă i-a repetat sloganul, potrivit unor imagini difuzate în direct de postul local WRAL.

”La fel cum adevărul a fost dezvăluit” în cazurile lui George Floyd, Ahmaud Arbery sau Breonna Taylor, ”adevărul va fi dezvăluit şi în cazul lui Jason Walker”, a declarat Ben Crump, referindu-se la alte victime afroamericane din ultimii doi ani, ucise de către poliţişti sau foşti poliţişti.

”Mă rog să existe pace”, a declarat mama lui Jason Walker în faţa asistenţei, în biserică.

Grupuri mici de locuitori au defilat în mai multe rânduri, săptămâna aceasta, în acest oraş cu peste 200.000 de locuitori, cerând arestarea poliţistului Jeffrey Hash în acest dosar.

Sâmbătă după-amiaza, agentul de poliţie, un angajat din 2005 al oraşului, nu era în timpul serviciului.

El se afla în maşina sa, împreună cu soţia şi fiica sa, în momentul în care s-a întâlnit cu Jason Walker, în vârstă de 37 de ani, neînarmat, care traversa strada în apropierea casei prinţilor săi.

Câteva momente mai târziu el deschidea focul împotriva lui Jason Walker, care a murit repede din cauza rănilor.

Ceea ce s-a întâmplat între timp face obiectul unor versiuni diferite.

Într-o înregistrare video a unui martor, filmată imediat după dramă şi postată online, poliţistul le spune unor colegi chemaţi la faţa locului că Jason Walker a sărit în mijlocul străzii şi că el a frânat pentru a-l evita.

Potrivit agentului, tânărul afroamerican s-a aruncat asupra vehiculului său, i-a smuls ştergătoarele de parbriz şi a lovit cu ele parbrizul, ceea ce l-a obligat să scoată arma pentru a-şi apăra familia.

Însă martori dau asigurări că poliţistul a lovit pietonul, după care s-a oprit.

”L-am văzut frânând brusc, oprindu-se şi repornind”, declară Elizabeth Ricks la ABC News.

”L-am văzut lovindu-l pe Jason (...), iar corpul acestuia a căzut pe parbriz. Iar atunci am auzit tiruri. Cred că a tras primul foc prin parbriz şi alte trei după ce a ieşit din maşină”, a adăugat ea.

Potrivit poliţiei, cutia neagră a pick-upului lui Jeffrey Hash nu a înregistrat vreun şoc, iar corpul lui Jason Walker nu prezintă urme ale unui impact, în afară de cel al gloanţelor.

Agentul a fost plasat în concediu administrativ, însă nu a fost arestat şi nici inculpat în acest stadiu.

Investigaţiile au fost încredinţate unor anchetatori de la nivel de stat.

”Avem motive să credem că este un dosar de genul «mai întâi tragi şi apoi pui întrebări», o filosofie pe care o vedem prea adesea în rândul foţelor de ordine”, afirmă într-un comunicat Ben Crump.

Poliţişti americani omoară în medie 1.000 de oameni pe an - iar între victimele lor afroamericanii sunt suprareprezentaţi.

Ei sunt însă arareori daţi în judecată, în pofida faptului că manifestaţii antirasiste uriaşe au amorsat, în vara lui 2020, o schimbare la tribunal.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.