În ciuda finanţelor publice în degringoladă, preşedintele francez Emmanuel Macron va vorbi duminică seară despre „eforturile de apărare” care trebuie făcute în faţa unor ameninţări tot mai grave, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

În timpul discursului său tradiţional adresat forţelor armate în ajunul Zilei Naţionale, în grădinile Ministerului Forţelor Armate de la Hôtel de Brienne, şeful statului va face „anunţuri majore”, potrivit Palatului Élysée.

Şeful Statului Major al armatei, generalul Thierry Burkhard, a prezentat vineri, într-o rară conferinţă de presă, un tablou sumbru al ameninţărilor, la câteva zile după o altă apariţie televizată fără precedent a şefului DGSE, serviciul francez de informaţii externe, Nicolas Lerner.

Pe baza concluziilor revizuirii strategice naţionale, care urmează să fie publicată duminică, cel mai înalt responsabil militar francez a vorbit despre ameninţarea „durabilă” pe care o reprezintă Rusia pentru ţările europene, despre dezangajarea SUA, despre Ucraina, unde „locul ţărilor europene în lumea de mâine este, de asemenea, în joc”, despre dezinformare şi atacuri hibride şi despre lupta împotriva terorismului. În faţa tuturor acestor probleme, „a sta deoparte şi a nu face nimic” nu va rezolva nimic, în opinia sa, „trebuie să realizăm că ne confruntăm într-adevăr cu o schimbare a cadrului strategic de referinţă”.

„Nu suntem aici pentru a stârni temeri sau îngrijorări, suntem aici pentru a le documenta şi a oferi răspunsuri”, a declarat duminică ministrul forţelor armate, Sébastien Lecornu, pentru La Tribune. Cu un model de apărare autonom: „dacă nu vrem să depindem de nimeni, acest lucru va necesita în mod necesar un nou efort, nu doar în termeni bugetari, ci şi în termeni intelectuali, morali şi industriali”, a spus el.

Aceste „deplasări” ridică problema adecvării resurselor militare franceze, potrivit Élysée, care subliniază că bugetul apărării a crescut între 2017 şi 2025 de la 32,2 miliarde de euro la 50,5 miliarde de euro. În prezent, legea franceză de planificare militară (LPM) prevede 413 miliarde de euro pentru forţele armate între 2024 şi 2030, cu creşteri bugetare anuale de puţin peste 3 miliarde de euro pentru a ajunge la 67,4 miliarde de euro în 2030.

Potrivit premierului François Bayrou, care urmează să îşi prezinte marţi orientările pentru bugetul 2026, povara datoriei a ajuns la 62 de miliarde de euro în acest an şi ameninţă să crească. Şeful guvernului a pus deja la adăpost bugetul apărării, numindu-l „sacru”.

„Foarte clar, astăzi trebuie să ne revizuim programarea şi strategia, să le revizuim în funcţie de schimbarea naturii riscului”, a recunoscut joi Emmanuel Macron. Sébastien Lecornu a estimat în această iarnă că „greutatea armatei franceze în termeni de formă este puţin sub 100 de miliarde de euro”.

La începutul lunii iulie, el a prezentat senatorilor o serie de domenii de îmbunătăţire: apărarea sol-aer, muniţiile, războiul electronic şi spaţiul, unde Europa riscă să „rămână în urmă”. „Ceea ce ne preocupă cel mai mult şi creează o nouă nevoie bugetară sunt descoperirile tehnologice” (inteligenţă artificială, cuantică.), a declarat el duminică pentru La Tribune.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.