În sunetul imnului european, preşedintele francez Emmanuel Macron a prezentat vineri un omagiu naţional, alături de mai mulţi lideri europeni, în faţa sicriului lui Jacques Delors, fost preşedinte al Comisiei Europene şi unul dintre arhitecţii actualei Uniuni, care a murit săptămâna trecută la vârsta de 98 de ani.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Imnul european a răsunat vineri pentru prima dată în curtea Hôtel des Invalides din Paris, unde un drapel european era afişat pe un ecran mare. În faţa sicriului lui Jacques Delors, decedat la 27 decembrie, preşedintele francez a fost înconjurat de mai mulţi lideri europeni, printre care preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, preşedintele Consiliului European, Charles Michel, premierul olandez, Mark Rutte, dar şi premierul ungar, Viktor Orban, relatează Le Figaro.

Imaginea, neobişnuită pentru un omagiu naţional, ilustrează elogiul rostit de Emmanuel Macron la adresa celui care "a reconciliat cu adevărat Franţa cu Europa" şi "Europa cu viitorul său".

În timpul discursului său funerar, şeful statului francez a trecut în revistă momente din viaţa "acestui mare francez, acestui om european adevărat", subliniind rădăcinile sale duble. După ce a vorbit despre responsabilităţile sale sindicale şi politice din Franţa, Emmanuel Macron a avut grijă să amintească de moştenirea lăsată Europei de fostul ministru al economiei sub François Mitterrand (1981-1983), care a ajuns să prezideze Comisia Europeană timp de un deceniu, între 1985 şi 1995.

"Jacques Delors a contribuit la conturarea Europei de astăzi, linie cu linie", a declarat Emmanuel Macron, după ce a amintit că Jacques Delors a jucat un rol esenţial în crearea spaţiului Schengen, a pieţei unice europene şi a programului Erasmus. O delegaţie de tineri care au beneficiat de acest program european pentru schimburi de studenţi a participat, de asemenea, la ceremonie.

În faţa unui public format din politicieni francezi şi europeni, Emmanuel Macron a declarat că Jacques Delors a scos la lumină "posibilitatea unei social-democraţii emancipatoare" şi "posibilitatea unei Europe unite".

Preşedintele francez şi-a încheiat omagiul adus fostului şef al executivului european spunând că, la 27 decembrie, "drumul său nu a fost întrerupt", ci "pur şi simplu a predat ştafeta". Cuvintele sale au o rezonanţă deosebită în perioada premergătoare alegerilor europene, notează Le Figaro.

Şeful statului francez a adus vineri omagiul naţional la locul emblematic pentru aceste ceremonii, Les Invalides, în prezenţa unui număr mare de personalităţi politice, începând cu Martine Aubry, fiica lui Delors şi primarul oraşului Lille, precum şi a mai multor lideri europeni.

Cu câteva luni înainte de alegerile europene din iunie, la care extrema dreaptă franceză este favorită în sondajele de opinie franceze, Macron a dat asigurări că drumul lui Delors "va continua", pentru a reconcilia "forţa economică şi justiţia socială, realul şi idealul", a adăugat el.

"Mulţi dintre cei prezenţi aici v-au călcat pe urme", a spus el, referindu-se la reprezentanţii UE şi şefii de stat prezenţi.

Un număr mare de lideri au făcut această deplasare la Paris înainte de un omagiu european la Bruxelles, prevăzut în ianuarie, printre care preşedintele german, Frank-Walter Steinmeier, premierul belgian, Alexander De Croo, premierul olandez, Mark Rutte, precum şi preşedinţii Consiliului, Comisiei, Parlamentului şi Băncii Centrale Europene. Premierul ungar Viktor Orban, unul dintre liderii taberei naţionaliste din Europa, a fost, de asemenea, prezent la Les Invalides. Toţi vor fi apoi invitaţi la un prânz la Palatul Elysée.

"Comemorare europeană în onoarea lui Jacques Delors. Trecerea în nefiinţă a unui prieten al Ungariei şi a unui lider al Europei în vremurile fatidice de după schimbarea de regim. Vă mulţumim pentru tot!” -  a scris Viktor Orban pe Facebook.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.